10 єн 1985 Японія Y# 73a

Аверс 10 єн 1985 Японія Реверс 10 єн 1985 Японія
Країна: Японія Матеріал: Бронза
Краузе №: Y# 73a Маса: 4,5 г
Рік: 1985 Діаметр: 23,5 мм
Аверс/реверс: Медальне (0°) Товщина: 1,5 мм

Обігова монета номіналом 10 єн 1985 року викарбувана у монетному дворі Японії (головний офіс в Осаці та філії у Сайтамі та Хіросімі). Монета у формі кола. Виготовлена з бронзи – Cu₉₅Zn₄₋₃Sn₂₋₁.

Гурт монети – гладкий (рис. 1). По краю з обох сторін монети виступає буртик. Рядом з буртиком на аверсі (рис. 2) і реверсі (рис. 3) виступає обвід.

Текст на монеті японською мовою.

Тираж – 335 150 000.

АВЕРС

На лицевій стороні монети по середині зображено Павільйон Фенікса в храмі Бьодоін (рис. 4).

Павільйон Фенікса

Бьодоін – буддійський храм у місті Удзі недалеко від Кіото. Побудований наприкінці періоду Хейан (794-1185). Спочатку заснований як вілла сімейства Фудзівара, потім перетворений на храм. Знаменитий Павільйоном Фенікса, присвячений Будді Аміді, який був побудований в 1053 на острові посеред ставка. В 1052 комплекс став буддійським храмом. До XXI століття збереглися лише він і зал Каннондо, збудований у XIII столітті; також деякі будівлі було реконструйовано наприкінці XX століття.

Музей храму зберігає експонати, визнані національними скарбами Японії, до яких входять 52 дерев’яні бодхісаттви, храмовий дзвін, фенікс з даху та інші предмети. У середині Павільйону Фенікса знаходиться скульптура будди Аміди авторства скульптора Дзьото.

Павільйон Фенікса стоїть на озері біля штучного ставка, оточеного садами. Він має незвичайне планування для буддійського храму: від центральної зали на північ і південь відходять два Г-подібних коридори, а із західної стіни виходить третій, прямий коридор. Усередині знаходиться колекція творів мистецтва буддизму періоду Хейан, включаючи статую Будди Аміди, що сидить. Це єдиний твір скульптора Дзьото, представника періоду Хейан, що досі зберігся. Статуя вирізана з японського кипарисового дерева, вкрита сусальним золотом і має висоту близько трьох метрів.

Назва «Павільйон Фенікса», швидше за все, була дана павільйону під час реставрації в період Едо (1603-1868), коли на дах було встановлено два бронзові фенікси. Зал Фенікса та статуя Аміди визнані національними скарбами. Будинки комплексу Бедьоін та скульптури, споруджені близько 1000 років тому, включені до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.

В 1180 році в Павільйоні Фенікса полководець Мінамото-но Йорімаса, зазнавши поразки на річці Удзи, здійснив сеппуку – це був перший зафіксований в літературі випадок сеппуку в середньовічній Японії.

Над зображенням Павільйону Фенікса знаходиться напис «日本国» (ЯПОНСЬКА ДЕРЖАВА) (рис. 5). Внизу, під зображенням Павільйону – номінал написом: «十円» (ДЕСЯТЬ ЄН) (рис. 6). По колу монети, між верхнім і нижнім написами – фрагменти орнаменту арабеска.

РЕВЕРС

На зворотній стороні у верхній частині монети вказано номінал числом «10» (рис. 7). Під числом знаходиться напис, що вказує на рік карбування монети: «昭和六十年» (60-й рік правління імператора Сьови) (рис. 8) – «1985». Номінал і напис в оточенні вінка двох гілок лавру, перев’язані внизу бантом (рис. 9).

Лавровий вінок

Лавровий вінок або гілка лавра – з часів античності – символ слави, перемоги чи миру.

Його надягали тріумфатори, судна переможців прикрашалися лаврами. В урочистих випадках весь народ вінчався лавровими вінками; жерці при жертвоприношеннях надягали лаврові вінки. Лавр був присвячений Аполлону, в пояснення чого створився міф про Дафну; в Піфійських іграх лавровий вінок був нагородою переможцю, і ним же нагороджували «улюбленців Аполлона» – поетів. Цим відношенням між Аполлоном і лавром пояснюється і приписування лавру пророчого дару: його їли жерці, щоб дізнатися майбутнє. Існувало також переконання, що лавр рятує від блискавки.

Слово «лауреат» (лат. laureatus) означає «увінчаний лавром».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *