1 песо 2015 Філіппіни KM# 269a

Аверс 1 песо 2015 Філіппіни Реверс 1 песо 2015 Філіппіни
Країна: Філіппіни Матеріал: Сталь з нікелевим покриттям
Краузе №: KM# 269a Маса: 5,35 г
Рік: 2015 Діаметр: 24 мм
Аверс/реверс: Медальне (0°) Товщина: 1,9 мм

Обігова монета номіналом 1 песо 2015 року викарбувана компанією BSP Security Plant Complex у Кесон-Сіті (Філіппіни). Монета у формі кола. Виготовлена зі сталі з нікелевим покриттям.

Гурт монети – ребристий (рис. 1). По краю з обох сторін виступає буртик.

Текст на монеті філіппінською мовою (філіппіно).

Монета відноситься до серії «BSP» (випускалася з 1995 по 2017 роки).

АВЕРС

На лицевій стороні монети посередині в колі зображено логотип Центрального банку Філіппін зразка 1993-2010 років (рис. 2).

Логотип Центрального банку Філіппін 1993-2010

Bangko Sentral ng Pilipinas – центральний банк Республіки Філіппіни. Його було засновано 3 липня 1993 року відповідно до положень Конституції Філіппін 1987 року та Закону про новий центральний банк 1993 року. BSP перейняв від Центрального банку Філіппін функції центрального грошово-кредитного органу країни. BSP користується фіскальною та адміністративною автономією від національного уряду при виконанні своїх повноважень.

Логотип Центрального банку Філіппін (1993-2010) складається з філіппінського прапора, зійшовшого сонця над горами, обрамлених колесом-шестернею і оточених написом «THE BANGKO SENTRAL NG PILIPINAS».

Прапор символізує країну та виражає націоналізм і єдність філіппінського народу. Зійшовше сонце символізує світле майбутнє та оновлений дух нації. Гори – стабільність, а колесо-шестерня – рух і промисловість, ключ до економічного прогресу нації.

Між буртиком (краєм монети) і внутрішнім колом знаходиться напис «BANGKO SENTRAL NG PILIPINAS» (ЦЕНТРАЛЬНИЙ БАНК ФІЛІППІН), а в нижній частині – рік заснування Центрального банку Філіппін – «1993» (рис. 3).

РЕВЕРС

На зворотній стороні в центральній частині ліворуч зображено бюст Хосе Рісаля обернений в праву сторону (рис. 4)

Хосе Рісаль
Хосе Рісаль

Хосе Рісаль (1861-1896) – філіппінський поет, письменник і публіцист. Був діячом національно-визвольного руху на Філіппінах. Написав два романи – «Не торкайся до мене» (1887 рік) та «Заколот» (1891 рік).

Син землевласника і орендаря. Значний вплив на свідомість мало 2-річне ув’язнення матері за брехливим наклепом. Закінчив єзуїтську колегію та навчався в Манільському університеті, але 1879 року був змушений емігрувати з рідної країни та продовжив свою освіту на медичному та філософському факультетах Мадридського університету, яку закінчив у 1882 році, отримавши ступінь бакалавра медицини. 1883 року склав випускні іспити з філософії та літератури, і йому було присвоєно вчений ступінь з оцінкою «чудово». Вчений ступінь доктора медицини був отриманий ним 1886 року. Потім у Гайдельберзькому університеті вивчав психологію, у Берліні працював під керівництвом відомого біолога та хіміка Рудольфа Вірхова, вивчаючи расове питання. Згодом відвідував найвіддаленіші сільськогосподарські райони Німеччини та Франції, а потім Швейцарії, порівнюючи їх з умовами філіппінського села.

В історичному минулому філіппінців Рісаль шукав ідею, щоб «озброїти» філіппінців для боротьби. Він вирішив перевидати працю Антоніо де Морга 1607 року, де йшлося про писемність і культуру, що існувала до приходу іспанців, розвинену торгівлю з Китаєм та Індією, про життя незалежних філіппінських племен і князівств.

1892 року повертається на Філіппіни. Незабаром засновує Філіппінську лігу. Серед 18 осіб, які брали участь в фундуванні Ліги, не менше половини були чільними членами масонських організацій. Хосе Рісаль висував ідею згуртування і просвіту народу, виховання свідомих патріотів. Проте менш ніж через місяць був заарештований і висланий до Дапітану (на північно-східному узбережжі острова Мінданао). Тут зайнявся етнографічними дослідженнями. Невдовзі Філіппінська ліга розкололася – лідер радикальних заходів Андрес Боніфасіо заснував нову організацію «Катіпунан».

Незабаром після початку Філіппінської революції Рісаля було страчено в Манілі в 1896 році.

Вікіпедія –>

Праворуч внизу бюста – пояснювальний напис «JOSE RIZAL» (ХОСЕ РІСАЛЬ) (рис. 5). Праворуч від бюста, над пояснювальним написом, вказано номінал монети у два рядки – «1 PISO» (1 ПЕСО) (рис. 6). Під бюстом, ліворуч – знак компанії «BSP Security Plant Complex» (рис. 7) – .

BSP Security Plant Complex

Комплекс Security Plant Complex (SPC) – підприємство з виробництва валюти Центрального банку Філіппін (BSP). SPC виробляє банкноти та монети, очищає золото, друкує цінні папери, виготовляє президентські медалі та пам’ятні монети.

Розташований у самому серці Кесон-Сіті, приблизно за 9 кілометрів від столиці Маніли та найбільш густонаселеного міста країни, SPC був урочисто відкритий 8 серпня 1975 року, спочатку як друкарня, монетний двір і золотопереробний комплекс. Його створення є свідченням здатності країни виробляти власну валюту.

До цього Монетний двір Філіппінських островів, створений у 1918 році як бюро під керівництвом Департаменту фінансів, управляв повністю інтегрованим монетним двором. Завод, розташований у будівлі Intendencia в Інтрамуросі, виготовляв 80 000 монет щодня з 1920-х років до початку Другої світової війни. Із здобуттям незалежності в 1947-1977 роках монети та паперові гроші Філіппін виготовлялися на монетних дворах за кордоном, таких як Королівський монетний двір у Лондоні, Монетний двір Франкліна (США), Монетний двір США та Де Ла Руа в Англії.

У верхній половині, вздовж краю, розміщено напис «REPUBLIKA NG PILIPINAS» (РЕСПУБЛІКА ФІЛІППІНИ). У нижній частині вказано рік карбування монети – «2015» (рис. 7).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *