Гроші Південної Кореї

Прапор Південної Кореї
Прапор Південної Кореї

Південна Корея, офіційна назва – Республіка Корея (кор. 대한민국(大韓民國), трансліт. теханмінґук, дос. «Велика Ханська (Корейська) Республіка») – країна у Східній Азії, розташована у південній частині Корейського півостровf і межує на півночі з Північною Кореєю.

На сході омивається Східним морем (Японським морем), на заході – Жовтим, на півдні – Східнокитайським морем. Володіє декількома десятками островів, найбільші з яких – Чеджу, Кодже і Чін. Розташована в помірному поясі на переважно гірській місцевості.

Її столиця, Сеул – важливе світове місто, в районі якого проживає половина 51 мільйонного населення Південної Кореї, що робить його 4-ю за величиною міською агломерацією у світі.

Корейською мовою Республіка Корея називається Теханмінґук (кор. 대한민국, 大韓民國). Частіше використовується скорочення повної назви – Ханґук (кор. 한국, 韓國), в іншому випадку Техан (кор. 대한, 大韓). Іноді також Намхан (кор. 남한, 南韓), що значить «Південний Хан», протилежно Пукхан (кор. 북한, 北韓), «Північний Хан» для Північної Кореї.

Слово «Хан» відноситься до древнього племінного союзу Самхан (Три Хан), яке знаходилось на території Корейського півострова. Слово «Корея» походить від назви держави Корьо, яка існувала на півострові у 918-1392 роках. В свою чергу, назва Корьо являється скороченою назвою від Коґурьо.

Республіка Корея має демократичну форму правління, яка заснована на принципі розділення законодавчої, виконавчої та судової влади при їх взаємозалежності та взаємообмеженні. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади є народ. Конституція гарантує основні права народу на свободу, соціальне забезпечення та участь в управлінні державою. В цілях максимального захисту прав і свобод громадян Конституція також передбачає самостійність трьох гілок державної влади – виконавчої, законодавчої та судової. Головою виконавчої влади є президент Республіки, обраний народом.

Герб Південної Кореї
Герб Південної Кореї

Корея – світська держава, в якій Релігія відділена від держави й школи. Конституція Корея гарантує свободу совісті та свободу віросповідання. У країні панує повна релігійна свобода. Більшість населення країни є атеїстами. Основними релігіями корейців є християнство (католицизм, протестантизм, православ’я) та буддизм. Релігійний склад населення: християн – 29,3 %. (протестанти, 17,8 % – католики, 10,9 %), буддисти – 22,9 %.

З 60-х років економіка Південної Кореї розвивається рекордними темпами. Рівень життя в країні зараз може бути прирівняний рівневі життя в менших країнах Європейського Союзу. У 2005 році уряд країни запропонував економічні реформи. Зараз країна має помірну інфляцію, у 2005 році вона становила 2,8 %. В країні відносно невеликий відсоток безробіття – 3,7 % у 2005 році. Південна Корея заробляє експортом товарів більше, ніж витрачає, чим демонструє свою стабільну економіку.

Валовий внутрішній продукт складається з таких основних секторів – сільське господарство 3,3 %, промисловість 40,3 %, послуги 56,3 % (на 2005 рік).

Експортує напівпровідники, прилади для бездротового зв’язку (телефони), автомобілі, комп’ютери, сталь, суднобудівну продукцію, нафтопереробну продукцію. Партнери в експорті у 2005 році – Китай 21,8 %, США 14,6 %, Японія 8,5 %, Гонконг 5,5 %.

Імпортні товари – машини та механізми, електроніка, транспортне обладнання, технічна олива, сталь, органічні хімікати, пластик. Партнери в імпорті у 2005 році були Японія 18,5 %, Китай 14,8 %, США 11,8 %, Саудівська Аравія 14,8 %.

Країна посіла 8-ме місце в рейтингу Світового банку «Doing Business» за 2013 рік.

Південнокорейська вона (кор. 원 або кор. 圓; код: KRW; символ: ₩) – офіційна валюта Південної Кореї. В обігу перебувають монети номіналом 10, 50, 100 і 500 вон та банкноти 1 000, 5 000, 10 000 і 50 000 вон. Центральний банк – Банк Кореї.

За даними Банку міжнародних розрахунків, південнокорейська вона входить в топ-20 найпоширеніших за часткою торгівлі валют у світі.

Національна валюта Південної Кореї не завжди позначалася терміном «вона». У період з 1953 по 1962 роки вона мала назву «хвана».

Монети Південної Кореї

100 вон 1997 Південна Корея

Монета номіналом 100 вон 1997 року викарбувана «Корейською корпорацією з карбування, друку цінних паперів та експлуатації посвідчень особи» (KOMSCO) в місті Теджон (Південна Корея). Монета у формі кола. Виготовлена з

100 вон 1994 Південна Корея

Монета номіналом 100 вон 1994 року викарбувана «Корейською корпорацією з карбування, друку цінних паперів та експлуатації посвідчень особи» (KOMSCO) в місті Теджон (Південна Корея). Монета у формі кола. Виготовлена з

50 вон 1997 Південна Корея

Монета номіналом 50 вон 1997 року викарбувана «Корейською корпорацією з карбування, друку цінних паперів та експлуатації посвідчень особи» (KOMSCO) в місті Теджон (Південна Корея). Монета у формі кола. Виготовлена з

10 вон 2009 Південна Корея

Монета номіналом 10 вон 2009 року викарбувана «Корейською корпорацією з карбування, друку цінних паперів та експлуатації посвідчень особи» (KOMSCO) в місті Теджон (Південна Корея). Монета у формі кола. Виготовлена з

10 вон 2005 Південна Корея

Монета номіналом 10 вон 2005 року викарбувана «Корейською корпорацією з карбування, друку цінних паперів та експлуатації посвідчень особи» (KOMSCO) в місті Теджон (Південна Корея). Монета у формі кола. Виготовлена з

10 вон 1995 Південна Корея

Монета номіналом 10 вон 1995 року викарбувана «Корейською корпорацією з карбування, друку цінних паперів та експлуатації посвідчень особи» (KOMSCO) в місті Теджон (Південна Корея). Монета у формі кола. Виготовлена з