1 єна 1993 Японія Y# 95

Аверс 1 єна 1993 Японія Реверс 1 єна 1993 Японія
Країна: Японія Матеріал: Алюміній
Краузе №: Y# 95 Маса: 1 г
Рік: 1993 Діаметр: 20 мм
Аверс/реверс: Медальне (0°) Товщина: 1,2 мм

Обігова монета номіналом 1 єна 1993 року викарбувана у монетному дворі Японії (головний офіс в Осаці та філії у Сайтамі та Хіросімі). Монета у формі кола. Виготовлена з алюмінію – Al₁₀₀.

Гурт монети – гладкий (рис. 1). По краю з обох сторін монети виступає буртик. Рядом з буртиком на аверсі (рис. 2) і реверсі (рис. 3) виступає обвід.

Текст на монеті японською мовою.

Тираж – 1 260 990 000.

АВЕРС

На лицевій стороні монети по середині зображено гілку бамбука (рис. 4).

Бамбук

Бамбук – рід багаторічних вічнозелених рослин з родини тонконогових, який містить близько 130 видів, та ростуть переважно в тропічних та субтропічних вологих регіонах Азії.

Окремі екземпляри сягають висоти 36 м. Стовбури порожнисті і складаються із секцій, можуть використовуватися для виготовлення меблів, човнів, внутрішнього оздоблення будинків. Молоді пагони їстівні, зі стебел роблять папір. Майже всім бамбукам притаманне пришвидшене зростання, швидкий розвиток. Адже бамбуки продовжують рости й після заходу сонця. Полюбляють вологі і добре дреновані землі. Раз на 40 чи 120 років (залежно від виду) бамбук цвіте, дає насіння й масово гине.

У XX столітті стало відомо, що бамбуки ростуть на всіх континентах, окрім Антарктиди. Види бамбука ростуть навіть на висоті 4000 метрів над рівнем моря в Гімалаях та Андах. Бамбук є цінною сировинною рослиною. З нього виготовляють вази, посуд, будівельні матеріали. Молоді м’які пагони широко використовують у кулінарії.

У Японії бамбук цінується за красу та універсальні якості, наділяється символічним значенням. Не знайти в Японії місця, де не було б і натяку на бамбук. Навіть у густозаселених мегаполісах, таких, як Токіо, жителі міста вмудряються вирощувати бамбукові паростки на карнизах багатоповерхових хмарочосів, а в старовинних кварталах Кіото горщики з бамбуком виставлені майже перед кожними вхідними дверима.

Він служить окрасою японських садів, згадується у народних казках, використовується виготовлення безлічі предметів побуту – від одноразових паличок для їжі до виробів народних промислів. У сезонних прикрасах бамбук символізує зростання і життєву силу, а ніжні паростки бамбука, що з’являються навесні, вважаються делікатесом.

Основні види гігантського бамбука, що виростають в Японії – це чорний бамбук, бамбук Мосо і листоколосник Мадаке. Ризоми цих трьох видів простягаються горизонтально на велику відстань, відрізняються стійкістю і в сприятливому середовищі можуть розвиватися як завгодно довго. У Японії ці три види бамбука вважаються декоративними, а стволи застосовуються у виробництві.

У верхній частині, над гілкою бамбука, напис – «日本国» (ЯПОНСЬКА ДЕРЖАВА) (рис. 5). Внизу під зображенням гілки – номінал написом: «一円» (ОДНА ЄНА) (рис. 6).

РЕВЕРС

На зворотній стороні в центрі монети поверх двох кіл (внутрішнього і зовнішнього) вказано номінал цифрою «1» (рис. 7). У нижній частині, між зовнішнім колом і буртиком, знаходиться напис, що вказує на рік карбування монети: «平成五年» (5-й рік правління імператора Акіхіто) (рис. 8) – «1993».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *