Таїланд 50 бат 2018 Таїланд KM# 136a

Аверс 50 бат 2018 Таїланд Країна: Таїланд
Краузе №: KM# 136a
Рік: 2018
Реверс 50 бат 2018 Таїланд Матеріал: Папір (бавовняне волокно)
Розмір: 144x72 мм
Водяний знак: Портрет Махи Вачхіралонгкона і число «50»

Банкнота 50 бат надрукована у банкнотній друкарні Банку Таїланду (Bank of Thailand Note Printing Works) в Бангкоку у 2018 році. Банкнота виготовлена зі спеціального паперу, виготовленого з бавовняного волокна, що робить банкноту міцнішою.​

Водяний знак – зображення портрета короля Маха Вачхіралонгкона, що повторює портретне зображення, надруковане на лицьовому боці банкноти. Зображення розміщено локально з лівого краю вгорі лицьового боку банкноти та є видимим під час розглядання банкноти проти світла. Також банкнота містить світлий елемент водяного знаку – зображення цифрового позначення номіналу «50», що розміщене в правій нижній частині багато тонового водяного знаку. Зображення є видимим під час розглядання банкноти проти світла (рис. 1).

Банкнота містить вертикально розміщену «віконну» (частково введена в товщу паперу) захисну нитку – полімерна стрічка з яскраво вираженим кінематичним ефектом (рис. 2), що змінює свій колір під час розглядання банкноти під різними кутами зору з синього на пурпуровий. Стрічка містить зображення числового позначення номіналу арабськими цифрами і тайською та англійською мовами «50 บาท 50 BAHT» (рис. 2а).

Введена в обіг – 28 липня 2018 року.

Мова тексту на банкноті – тайська.

Переважаючий колір обох сторін – блакитний, синій.

АВЕРС

На лицевій стороні в правій частині банкноти розташовано портрет короля Таїланду Махи Вачхіралонгкона (Рами X) у формі командувача Королівськими ВПС Таїланду в ліву сторону.

Маха Вачхіралонгкон (Рама Х)

Маха Вачхіралонгкон (нар. 28 липня 1952, Бангкок) – король Таїланду з династії Чакрі. Єдиний син короля Пхуміпона Адульядета, що помер 13 жовтня 2016 року. З 1972 року повний титул – Сомдет Пхрабарома Орасатхірат Чжаофа Маха Вачхіралонгкон Сиям Макудрачхикуман (тай. สมเด็จพระบรมโอรสาธิราช เจ้าฟ้ามหาวชิราลงกรณ สยามมกุฎราชกุมาร – Його королівська високість кронпринц Маха Вачхіралонгкон, спадкоємець престолу).

Початкову освіту здобув у Бангкоку. Потім був відправлений на навчання у Велику Британію та Австралію. У 1976 році закінчив королівський військовий коледж в Канберрі (Австралія), де отримав освіту військового льотчика.

Служив офіцером штабу в Управлінні військової розвідки, а в 1978 році був призначений командиром батальйону, потім полку особистої гвардії короля.

У 1970-х роках у складі льотного полку воював на півночі Таїланду проти комуністичних повстанців і брав участь у військових операціях проти в’єтнамських партизанів біля кордонів Камбоджі.

Є кваліфікованим військовим льотчиком і пілотом вертольота.

Король Пхуміпон Адульядет призначив свого єдиного сина спадкоємцем спеціальним декретом від 28 грудня 1972 року. Він буде першим з 1935 року королем, що народився на території країни, оскільки Пхуміпон Адульядет народився в США, а Ананда Махідол (роки правління 1935-1946) – у Німеччині.

Після смерті Пхуміпона Адульядета 13 жовтня 2016 року, очікувалось, що Маха Вачхіралонгкон стане королем Таїланду. Кронпринц Маха Вачхіралонгкон попросив відстрочку в проголошенні його королем, щоб пережити горе. Національна законодавча асамблея Таїланду офіційно запросила наслідного принца вступити на королівський престол 29 грудня 2016.

У травні 2019 Вачхіралонгкорн одружився з начальником власної охорони – Сутідою. У тому ж травні він став Королем Таїланду під ім’ям Рама Х.

Вікіпедія ->

У центрі банкноти, поверх гільйошної розетки, зображено монограму короля Таїланду Вачхіралонгкона, під якою напис «รัฐบาลไทย» (Уряд Таїланду), нижче – «ธนบัตรเป็นเงินที่ชําระหนี้ได้ตามกฎหมาย» (БАНКНОТА Є ЗАКОННИМ ПЛАТІЖНИМ ЗАСОБОМ), ще нижче – номінал написом «ห้าสิบบาท» (П’ЯТДЕСЯТ БАТ) (рис. 3).

Монограма Махи Вачхіралонгкона

Монограма Махи Вачхіралонгкона (Рами X) – особиста емблема Короля Таїланду.

Монограму розробив Сунтоном Вілаєм 5 листопада 2016 року, і детально описана в прес-релізі для тайських ЗМІ від 29 листопада 2016 року.

У нижній «круглій» частині монограми зашифровано ініціали Рами X «ว.ป.ร.» (тай. – มหาวชิราลงกรณ์ ปรมราชาธิราช, англ. – Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarankun, укр. – Маха Вачхіралонгкон Бодіндрадебайаваранкун). Кольори ініціал означає наступне:  Кремово-білий –  для свого народження (в понеділок); Золотисто-жовтий для свого батька Короля Пхуміпона Адульядета (Рама IX; також народився в понеділок);  Синій – для його матері Королеви Сірікіт (народилася в п’ятницю).

Ініціали увінчані Великою Короною Перемоги (геральдична версія) – одна з королівських клейнодів Таїланду. Виготовлена під час правління короля Рами I, в 1782 році. Корона зроблена з золота, має 26 дюймів (66 см) у висоту і важить 16 фунтів (7,3 кг). Король Рама IV під час свого правління (1851-1868) розпорядився прикрасити корону великим діамантом з Індії, який отримав назву «Великий діамант». Корона виконана в характерному тайському стилі, у вигляді багатоярусної конічної діадеми, увінчаної шпилем. Шпиль символізує божественну владу короля і його право правити народом Таїланду. Король Таїланду надягає цю корону тільки під час церемонії коронації.

Між короною та ініціалами можна побачити уналоме з тайським числом «๑๐» (10). Уналоме – це символ буддійської традиції, що метафорично викриває шлях, який пройшов кожен, та його перехід у світ. Цей символ несе в собі цікавий сенс: подолання життєвих перешкод, складних випробувань, хода по важкому шляху до просвітління, набуття сенсу життя, пізнання навколишнього світу, отримання цінних знань, мудрість, досягнення стану внутрішньої гармонії, успішну роботу над собою, придбання духовних орієнтирів.

Число «๑๐» (10) означає, що він є десятим король династії Чакрі – королівська династія, що править в Таїланді з 1782 року. Династія Чакрі була заснована Пра Буддха Йодфа Чулалоке, або королем Рамою I.

У нижній центральній частині банкноти, поверх одягу в портреті, розміщено елемент з латентним (прихованим) зображенням, що видиме під час розглядання банкноти під гострим кутом зору до джерела світла – цифрове позначення номіналу «50» (рис. 4).

Ліворуч від портрету короля розміщено мікротекст – цифрове позначення номіналу «50» (рис. 5). Також позначення номіналу банкноти мікротекстом знаходиться у нижній правій частині, що формує хвилясту лінію (рис. 6); поверх нього велике цифрове позначення номіналу «50».

З правої сторони по середині зображено квітковий візерунок Prajam Yam, в якому знаходиться число номіналу «50» (рис. 7).

Тайський візерунок Prajam Yam

Prajam Yam – тайський декоративний візерунок, який зображено на стародавніх дверях і вікнах храмів чи палаців. Зокрема візерунок можна побачити на колонах Великого палацу і храму Ват По.

Найпростіший візерунок Prajam Yam складається з кола в середині і чотирьох пелюсток квітки лотоса.

Загалом зображення лотоса широко поширене в буддійському прикладному мистецтві. Лотос – важливе джерело натхнення у східному мистецтві. Візерунки у тайському мистецтві адаптовані з цієї найпрекраснішої квітки.

У верхньому правому куті – наскрізний елемент, зображення герба Таїланду, який доповнюється аналогічним зображенням на зворотній стороні банкноти (рис. 8).

Герб Таїланду
Герб Таїланду

Герб Таїланду – Національна Емблема (Національний Символ) Таїланду – Гаруда, фігура буддійської і індуїстської міфології.

У Таїланді Гаруда – також символ королівської сім’ї і влади. У міфології Крут Пха, або Гаруда є їздовою твариною бога Вішну. Згідно традиційним віруванням, Гаруда є додатковим джерелом сили для Вішну.

Тіло Гаруди від голови до колін цілком людське, але решта ніг, хвіст, крила і дзьоб – орлині. Як символ, Гаруда присутня не тільки на гербі Тайланда, але й на гербах Улан-Батора (Монголія) та Індонезії. Крім усього іншого, Гаруда є символом авіакомпаній і підрозділів ВПС деяких країн.

Причина того, що дана істота стало емблемою королівства, криється в релігійному розумінні Гаруди: птах – мисливець за зміями, нашедшими притулок в умах невігласів, що засумнівалися в Бозі. Видобуток птиці тобто очищення брудних помислів невіруючого.

Слід зазначити, що саме слово «Гаруда» – це назва міфологічного літального апарату – аналога сучасним реактивним літакам з вертикальним зльотом і посадкою.

З лівої сторони під полем водяного знаку знаходяться підписи факсиміле уповноважених осіб: ліворуч – міністра фінансів Таїланду Апісака Тантіворавонга, нижче напис «รัฐมนตรีว่าการกระทรวงการคลัง» (міністр фінансів Таїланду); праворуч – голови Банку Таїланду Вератай Сантіпрабхоба, нижче напис «หัวหน้าธนาคารแห่งประเทศไทย» (голова банку Таїланду) (рис. 9).

В нижньому лівому куті вказано номінал банкноти тайськими цифрами «๕๐» (50) (рис. 10), який праворуч обрамлений рослинним візерунком.

Серійний номер знаходиться у верхній центральній частині тайським письмом, і вздовж правого краю (вертикально) арабськими цифрами з латинською літерою.

Дизайн лицевої сторони доповнює тло з гільйошним елементом у центральній частині банкноти, в якому знаходиться мікротекст цифрового позначення номіналу – число «50» (рис. 11). Решту фонової площі банкноти виконано орловським друком – спеціальний вид друку, що забезпечує різкий перехід одного кольору в інший на елементах дизайну без їх розривів і зміщення чи лінії різної товщини формуючи візерунок. Зокрема, на полі водяного знаку – діагональні лінії утворюючи візерунок і числа «50» (рис. 12); на іншій частині банкноти зображено декоративні елементи за тайським мотивом (рис. 13).

РЕВЕРС

На зворотній стороні у центральній частині зображено 3-го і 4-го монархів династії Чакрі: ліворуч – Чессадабодіндра (Рама III), праворуч – Монгкут (Рама IV).

Чессадабодіндра (Рама III)

Чессадабодіндра (Рама III) (Порамінтара Маха Чессадабодіндра або Пхра Нангклао Чаоюхуа) (1787-1851) –  третій сіамський монарх династії Чакрі (21 липня 1824 – 2 квітня 1851), старший брат Монгкута.

Примітна незвичайна спадкоємність трону в його випадку: згідно з традиціями, на підставі того, що він був сином коханки, а не королеви. Він випередив у праві на трон принца Монгкута, який був законним сином Буддхи Лоетла Нафалая, народженим від королеви Шрісурьєндри.

Під час його правління військова гегемонія Сіаму могла спостерігатися через ряд масивних військових дій в Лаосі, Камбоджі та В’єтнамі.

Був відомий своєю прихильністю до китайської культури. Будучи молодим принцом, був також відомий як великий підприємець, який провів вигідні угоди з Китаєм, чим збагатив королівське казначейство.

Вікіпедія ->

Монгкут (Рама IV)

Монгкут (Рама IV) (1804-1868) – четвертий король Сіаму (Тайланду) в 1851-1868 роках з династії Чакрі.

Після смерті батька в 1824 році змушений піти в буддійський монастир, так як його батько не оголосив офіційного наступника, а більшість царедворців підтримало його старшого брата Чессадабодіндру (Рама III Нангклао), який, ставши королем, прийняв ім’я Пра Нангклао.

Під час перебування в монастирі принц Монгкут вивчав європейські та східні мови, займався вивченням давньоіндійських буддійських текстів. Спостерігаючи за життям у монастирі, прийшов до висновку, що сіамське духовенство втратило ортодоксальну чистоту та заснував нову течію в буддизмі Тхеравади –  Дхаммают (існує до цього дня), правила в якій ближче до ортодоксального буддизму, ніж звичайні практики.

Після смерті брата в 1851 році принц Монгкут залишив монастир і став новим королем Рамою IV. Під час його правління Сіам проводив політику зближення з європейськими державами, уникаючи колонізації Великою Британією або Францією, що коштувало королю поступок у торгівлі та в території.

У 1855 році змушений укласти договір з Великою Британією, за яким Сіам йшов на значні поступки, включаючи право екстериторіальності для британських підданих. У наступні роки, щоб не допустити посилення Великої Британії в Сіамі, Рама IV уклав ряд подібних договорів з іншими європейськими державами: в 1856 році – з Францією, в 1859 – з Португалією, в 1860 – з Нідерландами , в 1862 – з Пруссією, а в 1868 – з Бельгією, Італією, Швецією та Норвегією. Таким чином, Монгкуту вдалося не поступитися політичним суверенітетом Сіаму, ведучи тонку дипломатичну гру на різниці інтересів європейських країн в цьому регіоні. Однак він не зміг протистояти наростаючому тиску Франції і в 1867 році майже вся територія Камбоджі перейшла під її протекторат.

У 1868 році, під час поїздки по болотистих районах країни, Монгкут захворів на малярію та після повернення в Бангкок помер.

Вікіпедія ->

Поверх нижньої частини портретів 3-го і 4-го монархів династії Чакрі зображено рослинний візерунок у тайському стилі.

З лівої сторони банкноти поверх нижньої частини портрета Рами III зображено вітрильне судно джонка (рис. 14).

Китайська джонка

Джонка – традиційне китайське і японське вітрильне судно для плавання по річках і поблизу морського узбережжя. Слово походить від малайського «djong», що в свою чергу є викривленням південноміньського слова «船» (чунь), що означає «судно».

За своєю витонченістю традиційна китайська джонка мало чим поступається іншим дерев’яним вітрильникам – гулетам і доу. Хоча це судно і вважається традиційно китайським, тривалий час воно було популярним не тільки в Китаї, а й у водах Південно-Східної Азії, будучи широко поширеним у Японії та В’єтнамі. У знаменитій в’єтнамській бухті Ха Лонг досі можна побачити ці традиційні човни, які зараз використовуються виключно з туристичною метою.

Згідно з китайськими переказами, першу джонку було створено напівміфічним правителем Китаю – Фу Хсі, якого величали «Небесним імператором». За легендами, він подарував своєму народу таємні знання, які сприяли становленню могутньої китайської цивілізації.

Тому не дивно, що багато народів Південно-Східної Азії бачили в елегантній китайській джонці живу істоту, яка пристрасно-зачаровує, має свій характер. Дослідники ж вважають, що перші джонки з’явилися ще десь за 1000 років до н.е., тому цілком справедливо їх можна назвати одними з найдавніших традиційних човнів. З часом джонки увійшли до вживання по всій Східній Азії і стали використовуватися для тривалих морських переходів.

Відмінні риси джонки – вітрила з бамбукових рей і циновок у формі чотирикутника (джонкові вітрила), а також підняті ніс і корма. Вітрила можна згортати на зразок жалюзі. Масивне стерно замінює кіль. Число щогл сягає п’яти.

Під зображенням вітрильного корабля, у нижньому лівому куті банкноти, вказано номінал тайськими цифрами «๕๐» (50). Над джонкою – композиція у гільйошній розетці з елементами тайського візерунка, в якій числове позначення номіналу «50». Кругом композиції, в окремих полях, наповнено мікротекстом «50» (рис. 15).

У верхньому лівому куті – наскрізний елемент, зображення герба Таїланду, який доповнюється аналогічним зображенням на лицевій стороні банкноти (рис. 16).

У правому нижньому куті банкноти зображено історичний парк Пхра Накхон Кхірі (Кхао Ванг) (обсерваторія Chatchawan Wiang Chai Hall) (рис. 17).

Пхра Накхон Кхірі або Кхао Ванг (обсерваторія)

Пхра Накхон Кхірі (або Кхао Ванг) – історичний парк в провінції Пхетчабурі (Таїланд), розташований на пагорбі. Його назва в перекладі означає «священне місто на горі». Серед місцевих жителів більш популярно назва Кхао Ванг, що означає «місто на пагорбі».

Він був побудований в 1860 році за указом короля Монгкута (Рами IV) як місце відпочинку від метушні Бангкока. Розташування Пхра Накхон Кхір на пагорбі сприяло захопленню короля астрономією.

Будівлі на території Пхра Накхон Кхір розділені на три групи і розташовуються на трьох піках 92-метрового пагорба. На західному піку збудований королівський палац і службові приміщення. Палац виконаний у змішаному китайсько-європейському стилі, зараз у ньому знаходиться особисте майно Рами IV.

Від палацу йде вимощена комнем дорога в центральну частину історичного парку. Тут розташовується велика білосніжна чеди (ступа) Пхра Тхах Чом Пхет. Згідно старовинним записів, в її основу закладені реліквії Будди Гаутама.

На західному піку знаходиться королівський храм Ват Пхра Каео, є точною копією однойменного храму в Бангкоку, де зберігається знаменитий Смарагдовий Будда. Смарагдовий Будда – статуя заввишки в 66 см, вирізана з цілісного жадеїту в XV столітті. За однією з легенд, вона була покрита золотими пластинами, за іншою – перебувала всередині ще однієї статуї, але зліпленої з глини.

Пхра Накхон Кхір був визнаний історичним парком 27 серпня 1979. У двох приміщеннях, прилеглих до палацу, з тих пір розташовується Національний Музей.

Вікіпедія ->

У верхній правій частині банкноти, між полем водяного знаку і зображенням Рами IV, в гільйошній розетці знаходиться емблема Чакрі (рис. 18).

Емблема Чакрі

Чакрі – королівська династія, що править в Таїланді з 1782 року.

Династія Чакрі була заснована Буддха Йодфа Чулалоке, або королем Рамою I, який 6 квітня 1782 року проголосив себе королем Сіаму (тодішній Таїланд) у храмі Ват Пхо в Бангкоку. Відтоді Королівська династія Чакрі і править Таїландом.

Засновуючи династію, сам король Рама I вибрав для неї назву «Чакрі». Емблема дому складається з диска чакра і тришули – небесної зброї богів Вішну і Шиви , втіленням яких вважається тайський суверен.

Династія Чакрі занесена до Книги Рекордів Гіннеса, як довгоправляча династія з існуючих.

У нижній центральній і правій частинах банкноти – напис: «โทษฐานปลอมแปลงธนบัตร คือจำคุกตลอดชีวิตหรือจำคุกอย่างสูงยี่สิบปี และปรับอย่างสูงสี่หมื่นบาท» (Покарання за підробку банкнот довічне позбавлення волі або позбавлення волі на строк до двадцяти років і високий штраф у сорок тисяч бат).

Дизайн зворотної сторони банкноти доповнює тло гільйошних елементів позаду зображення Рами III, які обмежує хвилясті лінії з мікротекстом «50» (рис. 19), і внизу під портретом Рами III, також з мікротекстом «50» (рис. 20). Решту фонової площі банкноти виконано орловським друком – спеціальний вид друку, що забезпечує різкий перехід одного кольору в інший на елементах дизайну без їх розривів і зміщення чи лінії різної товщини формуючи візерунок. Зокрема, на полі водяного знаку і з лівої сторони – діагональні лінії утворюючи візерунок (рис. 21), у центральній частині, навколо портрета Рами IV, квітковий візерунок Prajam Yam (рис. 22), у нижній частині по кутах банкноти – рослинний візерунок (рис. 23).

ПРИМІТКА

Існує декілька різновидів даної банкноти, зокрема:

  1. на аверсі під полем водяного знаку підписи різних міністрів фінансів Таїланду і голів Банку Таїланду: Апісака Тантіворавонга і Вератай Сантіпрабхоба, Уттама Саванаяна і Вератай Сантіпрабхоба;
  2. на реверсі у нижній частині знаходиться текст, який буває довгий (69 символів – «โทษฐานปลอมแปลงธนบัตร คือจำคุกตลอดชีวิตหรือจำคุกอย่างสูงยี่สิบปี และปรับอย่างสูงสี่หมื่นบาท») і короткий (55 символів – «การปลอมแปลงธนบัตรเป็นความผิด ต้องระวางโทษตามประมวลกฎหมายอาญา»).

Отож дана банкнота належить до наступного різновиду:

– на аверсі банкнота з підписами факсиміле міністра фінансів Таїланду – Апісака Тантіворавонга та голови Банку Таїланду – Вератай Сантіпрабхоба (рис. 9);

– на реверсі знаходиться довгий текст з 69 символів – «โทษฐานปลอมแปลงธนบัตร คือจำคุกตลอดชีวิตหรือจำคุกอย่างสูงยี่สิบปี และปรับอย่างสูงสี่หมื่นบาท» (Покарання за підробку банкнот довічне позбавлення волі або позбавлення волі на строк до двадцяти років і високий штраф у сорок тисяч бат).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *