Таїланд 20 бат 2018 Таїланд KM# 135b

Аверс 20 бат 2018 Таїланд Країна: Таїланд
Краузе №: KM# 135b
Рік: 2018
Реверс 20 бат 2018 Таїланд Матеріал: Папір (бавовняне волокно)
Розмір: 138x72 мм
Водяний знак: Портрет Махи Вачхіралонгкона і число «20»

Банкнота 20 бат надрукована у банкнотній друкарні Банку Таїланду (Bank of Thailand Note Printing Works) в Бангкоку у 2018 році. Банкнота виготовлена зі спеціального паперу, виготовленого з бавовняного волокна, що робить банкноту міцнішою.​

Водяний знак – зображення портрета короля Маха Вачхіралонгкона, що повторює портретне зображення, надруковане на лицьовому боці банкноти. Зображення розміщено локально з лівого краю вгорі лицьового боку банкноти та є видимим під час розглядання банкноти проти світла. Також банкнота містить світлий елемент водяного знаку – зображення цифрового позначення номіналу «20», що розміщене в правій нижній частині багато тонового водяного знаку. Зображення є видимим під час розглядання банкноти проти світла (рис. 1).

Банкнота містить вертикально розміщену «віконну» (частково введена в товщу паперу) захисну нитку – полімерна стрічка з яскраво вираженим кінематичним ефектом (рис. 2), що змінює свій колір під час розглядання банкноти під різними кутами зору із зеленого на фіолетовий. Стрічка містить зображення числового позначення номіналу арабськими цифрами і тайською та англійською мовами «20 บาท 20 BAHT» (рис. 2а).

Введена в обіг – 6 квітня 2018 року.

Мова тексту на банкноті – тайська.

Переважаючий колір обох сторін – зелений.

АВЕРС

На лицевій стороні в правій частині банкноти розташовано портрет короля Таїланду Махи Вачхіралонгкона (Рами X) у формі командувача Королівськими ВПС Таїланду в ліву сторону.

Маха Вачхіралонгкон (Рама Х)

Маха Вачхіралонгкон (нар. 28 липня 1952, Бангкок) – король Таїланду з династії Чакрі. Єдиний син короля Пхуміпона Адульядета, що помер 13 жовтня 2016 року. З 1972 року повний титул – Сомдет Пхрабарома Орасатхірат Чжаофа Маха Вачхіралонгкон Сиям Макудрачхикуман (тай. สมเด็จพระบรมโอรสาธิราช เจ้าฟ้ามหาวชิราลงกรณ สยามมกุฎราชกุมาร – Його королівська високість кронпринц Маха Вачхіралонгкон, спадкоємець престолу).

Початкову освіту здобув у Бангкоку. Потім був відправлений на навчання у Велику Британію та Австралію. У 1976 році закінчив королівський військовий коледж в Канберрі (Австралія), де отримав освіту військового льотчика.

Служив офіцером штабу в Управлінні військової розвідки, а в 1978 році був призначений командиром батальйону, потім полку особистої гвардії короля.

У 1970-х роках у складі льотного полку воював на півночі Таїланду проти комуністичних повстанців і брав участь у військових операціях проти в’єтнамських партизанів біля кордонів Камбоджі.

Є кваліфікованим військовим льотчиком і пілотом вертольота.

Король Пхуміпон Адульядет призначив свого єдиного сина спадкоємцем спеціальним декретом від 28 грудня 1972 року. Він буде першим з 1935 року королем, що народився на території країни, оскільки Пхуміпон Адульядет народився в США, а Ананда Махідол (роки правління 1935-1946) – у Німеччині.

Після смерті Пхуміпона Адульядета 13 жовтня 2016 року, очікувалось, що Маха Вачхіралонгкон стане королем Таїланду. Кронпринц Маха Вачхіралонгкон попросив відстрочку в проголошенні його королем, щоб пережити горе. Національна законодавча асамблея Таїланду офіційно запросила наслідного принца вступити на королівський престол 29 грудня 2016.

У травні 2019 Вачхіралонгкорн одружився з начальником власної охорони – Сутідою. У тому ж травні він став Королем Таїланду під ім’ям Рама Х.

Вікіпедія ->

У центрі банкноти, поверх гільйоширної розетки, зображено монограму короля Таїланду Вачхіралонгкона, під якою напис «รัฐบาลไทย» (уряд Таїланду), нижче – «ธนบัตรเป็นเงินที่ชําระหนี้ได้ตามกฎหมาย» (БАНКНОТА Є ЗАКОННИМ ПЛАТІЖНИМ ЗАСОБОМ), ще нижче – номінал написом «ยี่สิบบาท» (ДВАДЦЯТЬ БАТ) (рис. 3).

Монограма Махи Вачхіралонгкона

Монограма Махи Вачхіралонгкона (Рами X) – особиста емблема Короля Таїланду.

Монограму розробив Сунтоном Вілаєм 5 листопада 2016 року, і детально описана в прес-релізі для тайських ЗМІ від 29 листопада 2016 року.

У нижній «круглій» частині монограми зашифровано ініціали Рами X «ว.ป.ร.» (тай. – มหาวชิราลงกรณ์ ปรมราชาธิราช, англ. – Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarankun, укр. – Маха Вачхіралонгкон Бодіндрадебайаваранкун). Кольори ініціал означає наступне:  Кремово-білий –  для свого народження (в понеділок); Золотисто-жовтий для свого батька Короля Пхуміпона Адульядета (Рама IX; також народився в понеділок);  Синій – для його матері Королеви Сірікіт (народилася в п’ятницю).

Ініціали увінчані Великою Короною Перемоги (геральдична версія) – одна з королівських клейнодів Таїланду. Виготовлена під час правління короля Рами I, в 1782 році. Корона зроблена з золота, має 26 дюймів (66 см) у висоту і важить 16 фунтів (7,3 кг). Король Рама IV під час свого правління (1851-1868) розпорядився прикрасити корону великим діамантом з Індії, який отримав назву «Великий діамант». Корона виконана в характерному тайському стилі, у вигляді багатоярусної конічної діадеми, увінчаної шпилем. Шпиль символізує божественну владу короля і його право правити народом Таїланду. Король Таїланду надягає цю корону тільки під час церемонії коронації.

Між короною та ініціалами можна побачити уналоме з тайським числом «๑๐» (10). Уналоме – це символ буддійської традиції, що метафорично викриває шлях, який пройшов кожен, та його перехід у світ. Цей символ несе в собі цікавий сенс: подолання життєвих перешкод, складних випробувань, хода по важкому шляху до просвітління, набуття сенсу життя, пізнання навколишнього світу, отримання цінних знань, мудрість, досягнення стану внутрішньої гармонії, успішну роботу над собою, придбання духовних орієнтирів.

Число «๑๐» (10) означає, що він є десятим король династії Чакрі – королівська династія, що править в Таїланді з 1782 року. Династія Чакрі була заснована Пра Буддха Йодфа Чулалоке, або королем Рамою I.

У нижній центральній частині банкноти, поверх одягу в портреті, розміщено елемент з латентним (прихованим) зображенням, що видиме під час розглядання банкноти під гострим кутом зору до джерела світла – цифрове позначення номіналу «20» (рис. 4).

Ліворуч від портрету короля розміщено мікротекст – цифрове позначення номіналу «20» (рис. 5). Також позначення номіналу банкноти мікротекстом знаходиться у нижній правій частині, що формує хвилясту лінію (рис. 6); поверх нього велике цифрове позначення номіналу «20».

По середині з правої сторони зображено тайський квітковий візерунок Пум Као Бін (phum khao bin або poom khao bin), в якому знаходиться число номіналу «20» (рис. 7).

Тайський візерунок Phoom khao bin

Візерунок Пум Као Бін (phum khao bin або poom khao bin) – декоративний дизайн, який відображає тайську культуру, оскільки цей візерунок з’являється в тайській архітектурі на початку періоду Сукхотай. Згідно зі словником Королівського інституту 1982 року, визначення Пум Као Бін відноситься до візерункових ліній, схожих на форму чаші «Пум Као Бін», в якій пропонували рис ченцям.

Слово Пум Као Бін походить від двох тайських слів. Пум означає кущ, тоді як Као Бін – чаша з високим блюдцем і гострим кінчиком, схожим на форму квітки лотоса.

Зовнішня форма візерунка Poom Khao Bin схожа на лотос. Для головного візерунка Poom Khao Bin у середині є сапаратер, який має форму краплі води, але вона може відрізнятися для кожного типу візерунка.

Лотос і Tua Thet

Навколо сапаратер оточений половиною візерунка Краянг Таойл (Krajang Taoil), лише вгорі та внизу є повний Краянг Таойл.

Загалом зображення лотоса широко поширене в буддійському прикладному мистецтві. Лотос – важливе джерело натхнення у східному мистецтві. Візерунки у тайському мистецтві адаптовані з цієї найпрекраснішої квітки. Tua Thet (туа тет) – складова частина тайських візерунків, створена з пелюстки лотоса.

У верхньому правому куті – наскрізний елемент, зображення герба Таїланду, який доповнюється аналогічним зображенням на зворотній стороні банкноти (рис. 8).

Герб Таїланду
Герб Таїланду

Герб Таїланду – Національна Емблема (Національний Символ) Таїланду – Гаруда, фігура буддійської і індуїстської міфології.

У Таїланді Гаруда – також символ королівської сім’ї і влади. У міфології Крут Пха, або Гаруда є їздовою твариною бога Вішну. Згідно традиційним віруванням, Гаруда є додатковим джерелом сили для Вішну.

Тіло Гаруди від голови до колін цілком людське, але решта ніг, хвіст, крила і дзьоб – орлині. Як символ, Гаруда присутня не тільки на гербі Тайланда, але й на гербах Улан-Батора (Монголія) та Індонезії. Крім усього іншого, Гаруда є символом авіакомпаній і підрозділів ВПС деяких країн.

Причина того, що дана істота стало емблемою королівства, криється в релігійному розумінні Гаруди: птах – мисливець за зміями, нашедшими притулок в умах невігласів, що засумнівалися в Бозі. Видобуток птиці тобто очищення брудних помислів невіруючого.

Слід зазначити, що саме слово «Гаруда» – це назва міфологічного літального апарату – аналога сучасним реактивним літакам з вертикальним зльотом і посадкою.

З лівої сторони під полем водяного знаку знаходяться підписи факсиміле уповноважених осіб: ліворуч – міністра фінансів Таїланду Апісака Тантіворавонга, нижче напис «รัฐมนตรีว่าการกระทรวงการคลัง» (міністр фінансів Таїланду); праворуч – голови Банку Таїланду Вератай Сантіпрабхоба, нижче напис «หัวหน้าธนาคารแห่งประเทศไทย» (голова банку Таїланду) (рис. 9).

В нижньому лівому куті вказано номінал банкноти тайськими цифрами «๒๐» (20) (рис. 10), який праворуч обрамлений рослинним візерунком.

Серійний номер знаходиться у верхній центральній частині тайським письмом, і вздовж правого краю (вертикально) арабськими цифрами з латинською літерою.

Дизайн лицевої сторони доповнює тло з гільйошним елементом у центральній частині банкноти (рис. 11), в якому знаходиться мікротекст цифрового позначення номіналу – число «20» (рис. 12). Решту фонової площі банкноти виконано орловським друком – спеціальний вид друку, що забезпечує різкий перехід одного кольору в інший на елементах дизайну без їх розривів і зміщення чи лінії різної товщини формуючи візерунок. Зокрема, на полі водяного знаку – діагональні лінії утворюючи візерунок і числа «20» (рис. 13); на іншій частині банкноти зображено каплі води (чи пелюстки лотоса) (рис. 14).

РЕВЕРС

На зворотній стороні у центральній частині зображено 1-го і 2-го монархів династії Чакрі: ліворуч – Буддха Йодфа Чулалоке (Рама I), праворуч – Буддха Лоетла Нафалай (Рама II).

Буддха Йодфа Чулалоке (Рама I)

Буддха Йодфа Чулалоке (Рама I Великий) (1736-1809) – 1-й король Сіаму в 1782-1809 роках. Повне ім’я Пхрабат Сомдет Пхра Буддха Йодфа Чулалоке.

Походив зі знатної родини. Його батько Тхонгді був за походженням моном, обіймав посаду секретаря монарха в Північному Таїланді (пхра аксарая сундхорнсат) і хранителя королівської печатки. Народився в 1736 році в місті Аюттая, отримавши ім’я Тхондуанг. Замолоду був відданий до палацу володаря як паж короля Утумпона, де він познайомився з майбутнім королем Таксином, що став його другом. У 1757 році Тхондуанг за тайською традицією на деякий час став буддійським ченцем.

У 1760 році він одружився з Нак, а в 1758 році був призначений правителем Ратчабурі. Після цього змінив ім’я на Прайя Ратчабурі. У 1767 році, коли столиця Аюттхая опинилася в облозі бірманських військ і Таксин прорвав облогу і вивів армію з міста, Тхондуанг Прайя Ратчабурі став одним з його шести міністрів, і, разом з Прайя Пхічаї вважався одним з двох найцінніших воєначальників Таксіна.

У 1782 році змушений був завершити кампанію в Камбоджі, щоб повернутися до Тхонбурі, де спалахнуло повстання Прайя Сан. Король Таксин в цей час вже виявляв риси релігійного офанатизму на межі божевілля, і Тхондуанг очолив державний заколот, в результаті якого Таксина було повалено і страчений разом з частиною почту. Тхондуанг стає новим володарем держави як Рама I.

Церемонія сходження на трон відбулася 6 квітня 1782 року. Переніс столицю королівства з правого берега Чаупхрайі (Тхонбурі) на лівий. Причинами для перенесення були краще стратегічне положення, а також бажання почати правління нової династії (Чакрі) заново. Нова столиця отримала назву Раттанакосін («Місцезнаходження смарагдового Будди»), а саме місто було перейменовано на Бангкок. У перші ж роки свого правління він побудував тут безліч палаців, зокрема Великий палац. Королівська капела (Ват Пхра Кео) з храмом Смарагдового Будди досі вважається одним з найбільших шедеврів архітектури Таїланду.

У 1804 році король наказав створити новий звід законів, відомий як Закони трьох печаток. Останній являє собою компіляцію законів, що діяли в Аюттхайський період. Він також ініціював проведення істотних реформ в тайському буддизмі з метою усунення забобонів і перенесення уваги з вшанування місцевих духів і минулих правителів на шанування Будди. Рама I призначив першого Верховного патріарха тайського буддизму, відповідального за дотримання законів.

Вікіпедія ->

Буддха Лоетла Нафалай (Рама II)

Буддха Лоетла Нафалай (Рама II) (1767-1824) – 2-й монарх династії Чакрі, що правив у 1809-1824.

Його правління було значною мірою мирним, позбавленим тих конфліктів, з котрими довелося зіткнутися його предкам. Його правління було відомо як «Золота Доба Літератури», оскільки Буддха Лоетла Нафалай був патроном багатьом поетам, та й сам король був відомим поетом та художником.

Вважається автором ряду драм для театру лаконнай («внутрішній театр»), включаючи «Інао» та «Рамакієн» (завершені в 1820), хоча поеми на відповідні сюжети існували та раніше. Також він ввів в ужиток двору уявлення лаконнока («зовнішнього театру», чи театру простолюду), для якого написав шість п’єс на теми зі збірки «50 джатак». Його твори включають: «Чайчет» (1814), «Каві» (1815), «Край Тонг» (1816), «Маніпічай» (1818), «Сонгтонг» (1818), «Сангсінчай» (1821).

Разом з Сунтоном Пу, Прая Транг і Кру Мі король був автором та основним редактором поеми «Сепа про Кун Чанге і Кун Пена». Крім того, Рама II написав безліч віршів у класичному стилі, включаючи цикл в жанрі «пісень веслярів», і короткі поеми, що відкривають вистава «Рамакієн».

Вікіпедія ->

Поверх нижньої частини портретів 1-го і 2-го монархів династії Чакрі зображено рослинний візерунок у тайському стилі.

З лівої сторони банкноти поверх нижньої частини портрета Рами I зображено Великий палац в Бангкоку.

Великий палац в Бангкоку

Великий палац – комплекс будівель в Бангкоку (Таїланд). Це і зразок тайської величної архітектури, і об’єкт, де досі відбуваються знаменні події, такі як коронації чи весілля членів королівської родини. Як місце проживання королівської родини палац зараз не використовується, але своєї розкоші він не втратив. Палац займає площу 218 400 м².

У своєму первісному вигляді палац був дерев’яним, адже він будувався в 1782 році, коли король Рама I вирішив зробити столицею держави Бангкок. Зараз можна побачити багато прикрашений тронний палац, на схід від нього – дерев’яний павільйон Ап-хон-Пхімок та Чакрі-Маха-Прасат, резиденцію короля Рами V.

З моменту створення Великий королівський палац у Бангкоку неодноразово перебудовувався і розширювався, обростаючи новими спорудами, у тому числі храмовими спорудами. Серед останніх особливо відомий храм Смарагдового Будди, де зберігається вирізана із жадеїту 66-сантиметрова статуя Будди. Невідомо ні час її створення, ні ім’я скульптора, проте враховуючи, що статуетка була знайдена в 1431 році, можна уявити, наскільки давня ця статуя.

Так само знаменитий храм Ват По, або храм лежачого Будди, в якому знаходиться величезна позолочена статуя Будди, її довжина – 46 метрів. Божество зображено не в звичайному сидячому положенні – статуя зображує Будду, який ліг і підпер голову рукою.

Слід зазначити і оборонні споруди палацу. З трьох боків він оточений стіною, загальна довжина якої близько 1900 метрів. З одної зі сторін природною перепоною є річка Чаопхрая.

Під зображенням Великого палацу, у нижньому лівому куті банкноти, вказано номінал тайськими цифрами «๒๐» (20). Над палацом – композиція у гільйошній розетці з елементами тайського візерунка утворюючи квітку, в якій числове позначення номіналу «20». Кругом композиція обрамлена мікротекстом «20» (рис. 15).

У верхньому лівому куті – наскрізний елемент, зображення герба Таїланду, який доповнюється аналогічним зображенням на лицевій стороні банкноти (рис. 16).

У правому нижньому куті банкноти – розпис сцени з історичної тайської драми «Інао».

Історична драма «Інао» прийшла до Таїланду з острова Ява (Індонезія), яка свого часу користувалась надзвичайним попитом.

«Повість про Інао» – класичний твір тайської літератури, в якому описуються перипетії трагічного кохання принца Інао і Бутсаби – пересічної селянки, яку було вбито за наказом батька принца. Дуже яскраво представлені тайські звичаї та національні риси.

Король Буддха Лоетла Нафалай (Рама II) написав свою історію «Інао» як п’єсу для використання в танцювальних драмах (в театрі лаконнай).

У верхній правій частині банкноти, між полем водяного знаку і зображенням Рами II, в гільйошній розетці знаходиться емблема Чакрі (рис. 17).

Емблема Чакрі

Чакрі – королівська династія, що править в Таїланді з 1782 року.

Династія Чакрі була заснована Буддха Йодфа Чулалоке, або королем Рамою I, який 6 квітня 1782 року проголосив себе королем Сіаму (тодішній Таїланд) у храмі Ват Пхо в Бангкоку. Відтоді Королівська династія Чакрі і править Таїландом.

Засновуючи династію, сам король Рама I вибрав для неї назву «Чакрі». Емблема дому складається з диска чакра і тришули – небесної зброї богів Вішну і Шиви , втіленням яких вважається тайський суверен.

Династія Чакрі занесена до Книги Рекордів Гіннеса, як довгоправляча династія з існуючих.

У нижній центральній і правій частинах банкноти – напис: «การปลอมแปลงธนบัตรเป็นความผิด ต้องระวางโทษตามประมวลกฎหมายอาญา» (Підробка банкнот є злочином і несе відповідальність згідно з Кримінальним кодексом).

Дизайн зворотної сторони банкноти доповнює тло гільйошних елементів позаду зображення Рами I, які обмежує хвилясті лінії з мікротекстом «20» (рис. 18), і внизу під портретом Рами I, також з мікротекстом «20» (рис. 19). Решту фонової площі банкноти виконано орловським друком – спеціальний вид друку, що забезпечує різкий перехід одного кольору в інший на елементах дизайну без їх розривів і зміщення чи лінії різної товщини формуючи візерунок. Зокрема, на полі водяного знаку і з лівої сторони – діагональні лінії утворюючи візерунок (рис. 20), у центральній частині, навколо портрета Рами II, візерунок у формі квітки лотоса (пелюстків лотоса) (рис. 21), по кутах банкноти – рослинний візерунок (рис. 22).

ПРИМІТКА

Існує декілька різновидів даної банкноти, зокрема:

  1. на аверсі у нижньому лівому куті, над вказівкою номіналу тайськими цифрами, зображено коло, яке буває суцільним і з перерваним контуром;
  2. на аверсі під полем водяного знаку підписи різних міністрів фінансів Таїланду і голів Банку Таїланду: Апісака Тантіворавонга і Вератай Сантіпрабхоба, Уттама Саванаяна і Вератай Сантіпрабхоба, Преді Даочай і Вератай Сантіпрабхоба, Арком Термпіттаяпаісіт і Сетапут Сутівартнаруепут;
  3. на реверсі у нижній частині знаходиться текст, який буває довгий (69 символів – «โทษฐานปลอมแปลงธนบัตร คือจำคุกตลอดชีวิตหรือจำคุกอย่างสูงยี่สิบปี และปรับอย่างสูงสี่หมื่นบาท») і короткий (55 символів – «การปลอมแปลงธนบัตรเป็นความผิด ต้องระวางโทษตามประมวลกฎหมายอาญา»).

Отож дана банкнота належить до наступного різновиду:

– на аверсі банкнота міститься суцільне коло над вказівкою номіналу тайськими цифрами, у нижньому лівому куті (рис. 23), і з підписами факсиміле міністра фінансів Таїланду – Апісака Тантіворавонга та голови Банку Таїланду – Вератай Сантіпрабхоба (рис. 9);

– на реверсі знаходиться короткий текст з 55 символів – «การปลอมแปลงธนบัตรเป็นความผิด ต้องระวางโทษตามประมวลกฎหมายอาญา» (Підробка банкнот є злочином і несе відповідальність згідно з Кримінальним кодексом) (рис. 24).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *