Таїланд 100 бат 2018 Таїланд KM# 137.b

Аверс 100 бат 2018 Таїланд Країна: Таїланд
Краузе №: KM# 137.b
Рік: 2018
Реверс 100 бат 2018 Таїланд Матеріал: Папір (бавовняне волокно)
Розмір: 150x72 мм
Водяний знак: Портрет Махи Вачхіралонгкона і число «100»

Банкнота 100 бат надрукована у банкнотній друкарні Банку Таїланду (Bank of Thailand Note Printing Works) в Бангкоку у 2018 році. Банкнота виготовлена зі спеціального паперу, виготовленого з бавовняного волокна, що робить банкноту міцнішою.​

Водяний знак – зображення портрета короля Маха Вачхіралонгкона, що повторює портретне зображення, надруковане на лицьовому боці банкноти. Зображення розміщено локально з лівого краю вгорі лицьового боку банкноти та є видимим під час розглядання банкноти проти світла. Також банкнота містить світлий елемент водяного знаку – зображення цифрового позначення номіналу «100», що розміщене в правій нижній частині багато тонового водяного знаку. Зображення є видимим під час розглядання банкноти проти світла (рис. 1).

Банкнота містить вертикально розміщену «віконну» (частково введена в товщу паперу) захисну нитку – металічна стрічка (рис. 2), яка змінює свій колір під час розглядання банкноти під різними кутами зору із червоного на оливково-зелений. Стрічка містить зображення числового позначення номіналу арабськими цифрами і тайською та англійською мовами «100 บาท 100 BAHT» (рис. 2а).

Введена в обіг – 28 липня 2018 року.

Мова тексту на банкноті – тайська.

Переважаючий колір обох сторін – червоний.

АВЕРС

На лицевій стороні в правій частині банкноти розташовано портрет короля Таїланду Махи Вачхіралонгкона (Рами X) у формі командувача Королівськими ВПС Таїланду в ліву сторону.

Маха Вачхіралонгкон (Рама Х)

Маха Вачхіралонгкон (нар. 28 липня 1952, Бангкок) – король Таїланду з династії Чакрі. Єдиний син короля Пхуміпона Адульядета, що помер 13 жовтня 2016 року. З 1972 року повний титул – Сомдет Пхрабарома Орасатхірат Чжаофа Маха Вачхіралонгкон Сиям Макудрачхикуман (тай. สมเด็จพระบรมโอรสาธิราช เจ้าฟ้ามหาวชิราลงกรณ สยามมกุฎราชกุมาร – Його королівська високість кронпринц Маха Вачхіралонгкон, спадкоємець престолу).

Початкову освіту здобув у Бангкоку. Потім був відправлений на навчання у Велику Британію та Австралію. У 1976 році закінчив королівський військовий коледж в Канберрі (Австралія), де отримав освіту військового льотчика.

Служив офіцером штабу в Управлінні військової розвідки, а в 1978 році був призначений командиром батальйону, потім полку особистої гвардії короля.

У 1970-х роках у складі льотного полку воював на півночі Таїланду проти комуністичних повстанців і брав участь у військових операціях проти в’єтнамських партизанів біля кордонів Камбоджі.

Є кваліфікованим військовим льотчиком і пілотом вертольота.

Король Пхуміпон Адульядет призначив свого єдиного сина спадкоємцем спеціальним декретом від 28 грудня 1972 року. Він буде першим з 1935 року королем, що народився на території країни, оскільки Пхуміпон Адульядет народився в США, а Ананда Махідол (роки правління 1935-1946) – у Німеччині.

Після смерті Пхуміпона Адульядета 13 жовтня 2016 року, очікувалось, що Маха Вачхіралонгкон стане королем Таїланду. Кронпринц Маха Вачхіралонгкон попросив відстрочку в проголошенні його королем, щоб пережити горе. Національна законодавча асамблея Таїланду офіційно запросила наслідного принца вступити на королівський престол 29 грудня 2016.

У травні 2019 Вачхіралонгкорн одружився з начальником власної охорони – Сутідою. У тому ж травні він став Королем Таїланду під ім’ям Рама Х.

Вікіпедія ->

У центрі банкноти, поверх гільйошної розетки, зображено монограму короля Таїланду Вачхіралонгкона, під якою напис «รัฐบาลไทย» (Уряд Таїланду), нижче – «ธนบัตรเป็นเงินที่ชําระหนี้ได้ตามกฎหมาย» (БАНКНОТА Є ЗАКОННИМ ПЛАТІЖНИМ ЗАСОБОМ), ще нижче – номінал написом «หนึ่งร้อยบาท» (СТО БАТ) (рис. 3).

Монограма Махи Вачхіралонгкона

Монограма Махи Вачхіралонгкона (Рами X) – особиста емблема Короля Таїланду.

Монограму розробив Сунтоном Вілаєм 5 листопада 2016 року, і детально описана в прес-релізі для тайських ЗМІ від 29 листопада 2016 року.

У нижній «круглій» частині монограми зашифровано ініціали Рами X «ว.ป.ร.» (тай. – มหาวชิราลงกรณ์ ปรมราชาธิราช, англ. – Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarankun, укр. – Маха Вачхіралонгкон Бодіндрадебайаваранкун). Кольори ініціал означає наступне:  Кремово-білий –  для свого народження (в понеділок); Золотисто-жовтий для свого батька Короля Пхуміпона Адульядета (Рама IX; також народився в понеділок);  Синій – для його матері Королеви Сірікіт (народилася в п’ятницю).

Ініціали увінчані Великою Короною Перемоги (геральдична версія) – одна з королівських клейнодів Таїланду. Виготовлена під час правління короля Рами I, в 1782 році. Корона зроблена з золота, має 26 дюймів (66 см) у висоту і важить 16 фунтів (7,3 кг). Король Рама IV під час свого правління (1851-1868) розпорядився прикрасити корону великим діамантом з Індії, який отримав назву «Великий діамант». Корона виконана в характерному тайському стилі, у вигляді багатоярусної конічної діадеми, увінчаної шпилем. Шпиль символізує божественну владу короля і його право правити народом Таїланду. Король Таїланду надягає цю корону тільки під час церемонії коронації.

Між короною та ініціалами можна побачити уналоме з тайським числом «๑๐» (10). Уналоме – це символ буддійської традиції, що метафорично викриває шлях, який пройшов кожен, та його перехід у світ. Цей символ несе в собі цікавий сенс: подолання життєвих перешкод, складних випробувань, хода по важкому шляху до просвітління, набуття сенсу життя, пізнання навколишнього світу, отримання цінних знань, мудрість, досягнення стану внутрішньої гармонії, успішну роботу над собою, придбання духовних орієнтирів.

Число «๑๐» (10) означає, що він є десятим король династії Чакрі – королівська династія, що править в Таїланді з 1782 року. Династія Чакрі була заснована Пра Буддха Йодфа Чулалоке, або королем Рамою I.

У нижній центральній частині банкноти, поверх одягу в портреті, розміщено елемент з латентним (прихованим) зображенням, що видиме під час розглядання банкноти під гострим кутом зору до джерела світла – цифрове позначення номіналу «100» (рис. 4).

Ліворуч від портрету короля розміщено мікротекст – цифрове позначення номіналу «100» (рис. 5). Також позначення номіналу банкноти мікротекстом знаходиться у нижній правій частині, що формує хвилясту лінію (рис. 6); поверх нього велике цифрове позначення номіналу «100».

З правої сторони по середині зображено квітковий візерунок з п’ятьма пелюстками у тайському стилі, надрукований спеціальною золотистою фарбою, що надає візерунку відблиск під час нахилу банкноти під різний кут. В середині візерунка знаходиться число номіналу – «100» (рис. 7).

У верхньому правому куті – наскрізний елемент, зображення герба Таїланду, який доповнюється аналогічним зображенням на зворотній стороні банкноти (рис. 8).

Герб Таїланду
Герб Таїланду

Герб Таїланду – Національна Емблема (Національний Символ) Таїланду – Гаруда, фігура буддійської і індуїстської міфології.

У Таїланді Гаруда – також символ королівської сім’ї і влади. У міфології Крут Пха, або Гаруда є їздовою твариною бога Вішну. Згідно традиційним віруванням, Гаруда є додатковим джерелом сили для Вішну.

Тіло Гаруди від голови до колін цілком людське, але решта ніг, хвіст, крила і дзьоб – орлині. Як символ, Гаруда присутня не тільки на гербі Тайланда, але й на гербах Улан-Батора (Монголія) та Індонезії. Крім усього іншого, Гаруда є символом авіакомпаній і підрозділів ВПС деяких країн.

Причина того, що дана істота стало емблемою королівства, криється в релігійному розумінні Гаруди: птах – мисливець за зміями, нашедшими притулок в умах невігласів, що засумнівалися в Бозі. Видобуток птиці тобто очищення брудних помислів невіруючого.

Слід зазначити, що саме слово «Гаруда» – це назва міфологічного літального апарату – аналога сучасним реактивним літакам з вертикальним зльотом і посадкою.

З лівої сторони під полем водяного знаку знаходяться підписи факсиміле уповноважених осіб: ліворуч – міністра фінансів Таїланду Апісака Тантіворавонга, нижче напис «รัฐมนตรีว่าการกระทรวงการคลัง» (міністр фінансів Таїланду); праворуч – голови Банку Таїланду Вератай Сантіпрабхоба, нижче напис «หัวหน้าธนาคารแห่งประเทศไทย» (голова банку Таїланду) (рис. 9).

В нижньому лівому куті вказано номінал банкноти тайськими цифрами «๑๐๐» (100) (рис. 10), який праворуч обрамлений рослинним візерунком.

Серійний номер знаходиться у верхній центральній частині тайським письмом, і вздовж правого краю (вертикально) арабськими цифрами з латинською літерою.

Дизайн лицевої сторони доповнює тло з гільйошним елементом у центральній частині банкноти, в якому знаходиться мікротекст цифрового позначення номіналу – число «100» (рис. 11). Решту фонової площі банкноти виконано орловським друком – спеціальний вид друку, що забезпечує різкий перехід одного кольору в інший на елементах дизайну без їх розривів і зміщення чи лінії різної товщини формуючи візерунок. Зокрема, на полі водяного знаку – діагональні лінії утворюючи візерунок і числа «100» (рис. 12); на іншій частині банкноти зображено декоративні елементи за тайським мотивом (рис. 13).

РЕВЕРС

На зворотній стороні у центральній частині зображено 5-го і 6-го монархів династії Чакрі: ліворуч – Чессадабодіндра (Рама III), праворуч – Монгкут (Рама IV).

Чулалонгкорн (Рама V)

Чулалонгкорн (Рама V) (1853-1910) – 5-й король Сіаму з династії Чакрі.

За традицією в дитинстві провів 6 місяців у буддійському монастирі. Його батько – Рама IV раптово захворів на малярію та помер. Хлопця коронували в 15 років, і спочатку більшістю справ управляли регенти.

Молодий король багато подорожував. Був першим королем, що відвідав Європу та перезнайомився з більшістю тамтешніх монархів. Збереглося багато фотографій, де він сидить з різними принцами та королями.

З Європи привіз нові ідеї устрою Таїланду. Провів адміністративну реформу та ввів поділ на провінції, скасувавши мінікоролівства на території Таїланду та урізавши права місцевих феодалів. Феодали тричі піднімали повстання, проте були придушені. Рама V також скасував панщину та рабство, за що його дуже поважають тайці.

Військові сутички з феодалами, китайськими грабіжниками на півночі і французами на півдні показали слабкість тогочасної армії, тож король заснував військові академії західного зразка для вишколу нової армії та флоту.

Однією з великих заслуг Рами V була вдала зовнішня політика, що дозволила Таїланду не потрапити під протекторат ні Франції (як Камбоджа та В’єтнам) ні Сполученого Королівства (як Бірма та Малайзія).

Вікіпедія ->

Вачіравуд (Рама VI)

Вачіравуд (Рама VI) (1881-1925) – шостий король Сіаму в 1910-1925 роках з династії Чакрі.

Був плідним письменником і поетом. Від імені сіамського студента, який повернувся з Європи, він склав епістолярну серію клайбанів. Від розчарування в дійсності героя рятує любов до сіамської дівчині, що отримала європейське виховання.

Великий цикл «пісень веслярів» (хе-ріа) у значній мірі залежить від аналогічних віршів поема Тамматібета (XVIII століття). Нірат «Малететай» написаний за мотивами джатаки про Самуттакоте. У 1914-1920 за його ініціативою опублікована велика антологія словесності Таїланду (близько 40 томів).

Особливо великий внесок Вачіравуда в драматургію – понад 60 п’єс у різних жанрах. Для класичного театру кін (кхон) він написав п’єси «Викрадення Сіти» і «Спалення Ланки», ґрунтуючись на тексті «Рамаяни» Вальмікі. Йому належать віршовані адаптації драми Калідаси «Шакунтала», комедії Мольєра «Лікар мимоволі» та п’єс Шекспіра «Отелло» і «Венеційський купець». Комедії (причому прозові) складалися Вачіравудом вперше в історії тайської драматургії. Близька до політичної сатири п’єса «Захоплення влади», де зображується боротьба двох конкуруючих парламентських партій, яка їдко висміюється автором. Комедія «Зустріч короля» зображує події в провінційному сіамські містечку, серед жителів якого поширився помилковий слух про приїзд монарха.

Історична драма «Пхра Руанг» на сюжет з найдавнішої напівлегендарної історії Таїланду написана у двох варіантах – для традиційного театру лаконрам (виконання читцем з групою мімів) і для нового, створеного королем жанру лаконпут («розмовний театр», п’єса, побудована на діалогах). У ній описувалося створення першої тайської держави у впертій боротьбі з кхмерами.

У драмі «Серця воїна» автор описує напад на Сіам вигаданого противника, яскравими фарбами зображує жорстокості війни та закликає молодь вступати до складу воєнізованої організації «Дикі тигри».

Єдина дочка Вачіравуда, принцеса Петчарат Ратшасуда народилася 24 листопада 1925, за 2 години до смерті батька. Її матір’ю була королівська наложниця Круекае Абхайвонгсе, далека родичка короля Камбоджі Нородома I, пізніше відома як принцеса Сувандхана. Вмираючий король встиг тільки один раз побачити новонароджену, ім’я принцесі дав уже його брат і наступник Прачадіпок.

Вікіпедія ->

Поверх нижньої частини портретів 5-го і 6-го монархів династії Чакрі зображено рослинний візерунок у тайському стилі.

Ліворуч від портрету Рами V – зображення зі світлини зробленої у Норвегії, де король Чулалонгкорн їде на своєму автомобілі під час королівської подорожі (рис. 14).

Чулалонгкорн (Рама V) під час поїздки у Норвегію

Сіамський король Чулалонгкорн (Рама V) у 1897 та 1907 роках здійснив дві поїздки Європою. У ході першої він відвідав Венецію, Мілан, Женеву, Рим, Варшаву та Санкт-Петербург, звідки вирушив до Швеції на Міжнародну виставку промисловості та дизайну у Стокгольмі. Після виставки шведський король Оскар ІІ захотів показати тайському королю інші райони Швеції, обравши для подорожі дві пропозиції. Перша стосувалося поїздки в північний регіон, а інша – поїздка на південь і в Норвегію. Король Чулалонгкорн вибрав північ, оскільки звідти постачали до Сіаму деревину.

У другій поїздці до Європи Рама V відвідав Норвегію, зокрема мис Нордкап на острові Магеро на півночі Норвегії. Влітку 1907 року король Чулалонгкорн офіційно відвідав Нотодден (Норвегія).

На фото зображено, як король Сіаму їде в машині (див. примітку 2) з норвезьким інженером і промисловцем, який у 1905 році заснував енергетичну компанію «Norsk Hydro» Семом Ейдесом у Нотоддені (Норвегія). Вони обговорювали електрику, оскільки король почав використовувати електроенергію в Сіамі після повернення з Норвегії.

Під зображенням автомобіля, у нижньому лівому куті банкноти, вказано номінал тайськими цифрами «๑๐๐» (100). Над автомобілем – композиція у гільйошній розетці з елементами тайського візерунка, в якій числове позначення номіналу «100». Кругом композиції, в окремих полях, наповнено мікротекстом «100» (рис. 15).

У верхньому лівому куті – наскрізний елемент, зображення герба Таїланду, який доповнюється аналогічним зображенням на лицевій стороні банкноти (рис. 16).

У правому нижньому куті банкноти зображено навчання тайських бойскаутів (рис. 17), маючи на увазі королівські обов’язки щодо захисту країни.

Король Ваджіравуд як генерал Корпусу диких тигрів

Скаутинг був вперше представлений в Таїланді як філія Корпусу дикого тигра в 1911 року королем Рамою VI, який відомий як Батько тайського скаутингу.

Корпус дикого тигра був національним воєнізованим корпусом, підрозділ, призначений для підтримки цивільного порядку. Король Рама VI взяв ідею скаутингу з Великобританії де він навчався.

Корпус мав бути загальнодержавним воєнізованим корпусом, відповідальний лише перед монархом. Спочатку це була церемоніальна гвардія, але протягом першого року вона зросла до 4000 чоловік. Наповнений простолюдинами, король часто возився з ними і відкрито спілкувався зі скаутами. Згодом корпус зрівнявся з армією за силою та державною службою за впливом. Король навіть пішов так далеко, що призначив деяких членів корпусу на високі чини в армії та дворянстві.

Рух був тихо розпущений після смерті короля Ваджіравудха в 1925 році.

Наразі Національна скаутська організація Таїланду є національною розвідувальною організацією Таїланд, що регулюється Законом про скаутинг. Організація налічує 828 248 членів (станом на 2013 рік) і відкрита для хлопчиків та дівчатк.

1 липня проводиться Національний день скаутської організації в Таїланді. Ці липневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

У верхній правій частині банкноти, між полем водяного знаку і зображенням Рами IV, в гільйошній розетці знаходиться емблема Чакрі (рис. 18).

Емблема Чакрі

Чакрі – королівська династія, що править в Таїланді з 1782 року.

Династія Чакрі була заснована Буддха Йодфа Чулалоке, або королем Рамою I, який 6 квітня 1782 року проголосив себе королем Сіаму (тодішній Таїланд) у храмі Ват Пхо в Бангкоку. Відтоді Королівська династія Чакрі і править Таїландом.

Засновуючи династію, сам король Рама I вибрав для неї назву «Чакрі». Емблема дому складається з диска чакра і тришули – небесної зброї богів Вішну і Шиви , втіленням яких вважається тайський суверен.

Династія Чакрі занесена до Книги Рекордів Гіннеса, як довгоправляча династія з існуючих.

У нижній центральній і правій частинах банкноти – напис: «การปลอมแปลงธนบัตรเป็นความผิด ต้องระวางโทษตามประมวลกฎหมายอาญา» (Підробка банкнот є злочином і несе відповідальність згідно з Кримінальним кодексом).

Дизайн зворотної сторони банкноти доповнює тло гільйошних елементів позаду зображення Рами V, які обмежує хвилясті лінії з мікротекстом «100» (рис. 19), і внизу під портретом Рами V, також з мікротекстом «100» (рис. 20). Решту фонової площі банкноти виконано орловським друком – спеціальний вид друку, що забезпечує різкий перехід одного кольору в інший на елементах дизайну без їх розривів і зміщення чи лінії різної товщини формуючи візерунок. Зокрема, на полі водяного знаку і з лівої сторони – діагональні лінії утворюючи візерунок (рис. 21), у центральній частині, навколо портрета Рами IV, квітковий візерунок з п’ятьма пелюстками (рис. 22), у нижній частині по кутах банкноти – рослинний візерунок (рис. 23).

ПРИМІТКА 1

Існує декілька різновидів даної банкноти, зокрема:

  1. на аверсі під полем водяного знаку підписи різних міністрів фінансів Таїланду і голів Банку Таїланду: Апісака Тантіворавонга і Вератай Сантіпрабхоба, Уттама Саванаяна і Вератай Сантіпрабхоба, Преді Даочай і Вератай Сантіпрабхоба, Арком Термпіттаяпаісіт і Сетапут Сутівартнаруепут;
  2. на реверсі у нижній частині знаходиться текст, який буває довгий (69 символів – «โทษฐานปลอมแปลงธนบัตร คือจำคุกตลอดชีวิตหรือจำคุกอย่างสูงยี่สิบปี และปรับอย่างสูงสี่หมื่นบาท») і короткий (55 символів – «การปลอมแปลงธนบัตรเป็นความผิด ต้องระวางโทษตามประมวลกฎหมายอาญา»).

Отож дана банкнота належить до наступного різновиду:

– на аверсі банкнота з підписами факсиміле міністра фінансів Таїланду – Апісака Тантіворавонга та голови Банку Таїланду – Вератай Сантіпрабхоба (рис. 9);

– на реверсі знаходиться короткий текст з 55 символів – «การปลอมแปลงธนบัตรเป็นความผิด ต้องระวางโทษตามประมวลกฎหมายอาญา» (Підробка банкнот є злочином і несе відповідальність згідно з Кримінальним кодексом) (рис. 24).

ПРИМІТКА 2

Те, що Таїланд має сильну прихильність до культової тризіркової німецької марки, не повинно дивувати. Німецько-австрійська компанія B.Grimm & Co., одна з перших зареєстрованих компаній Таїланду, імпортувала вантажівки Mercedes-Benz до Таїланду з початку 1900-х років.

Першим автомобілем Mercedes-Benz, який потрапив у Таїланд, була модель потужністю 28 к.с. із 4-циліндровим двигуном потужністю 32 кінські сили, який був доставлений одному з найбільш шанованих королів країни, королю Чулалонгкорну (Рамі V) 19 грудня 1904 року.

Король був настільки вражений німецьким автомобілем, що швидко замовив другий – червоний 4-циліндровий Mercedes 1905 року випуску 28 к.с., який мав максимальну швидкість 73 км/год (45,36 миль/год), який він назвав «Kaeo Chakkaphat», що прирівнює транспортний засіб до семи величних дорогоцінних каменів імператора.

На світлині зробленій в Норвегії король Чулалонгкорн (Рама V) у своєму Mercedes-Simplex під час туру Скандинавською країною в 1907 році.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *