1 долар 2017 Багамські острови KM# 77

Аверс 1 долар 2017 Багами Країна: Багамські острови
Краузе №: KM# 77
Рік: 2017
Реверс 1 долар 2017 Багами Матеріал: Гібрид (полімерно-бавовняний)
Розмір: 156×67 мм
Водяний знак: Портрет Ліндена О. Піндлінга і позначення номіналу «$1»

Банкнота 1 долар надрукована компанією «Гізеке та Деврієнт» (Giesecke & Devrient) в місті Лейпциг (Німеччина) у 2017 році. Купюра належить до сімейства банкнот CRISP Evolution (Counterfeit Resistant Integrated Security Product) (Інтегрований продукт безпеки, стійкий до підробок), яка має покращені функції захисту. Виготовлена на підкладці Louisenthal Hybrid – комбінація бавовни та ультратонкої плівки з полімерів, що утворює високоміцну підкладку для меншого зносу банкноти і залишає її більш чистою та жорсткою навіть у складних умовах обігу. Зворотна сторона орієнтована вертикально.

Водяний знак – зображення портрета Ліндена Оскара Піндлінга, що повторює портретне зображення, надруковане на лицьовому боці банкноти. Зображення розміщено локально з лівого краю вгорі лицьового боку банкноти та є видимим під час розглядання банкноти проти світла. Також банкнота містить світлий елемент водяного знаку – зображення знаку долара і цифрового позначення номіналу: «$1», що розміщене в лівій нижній частині багато тонового водяного знаку. Зображення є видимим під час розглядання банкноти проти світла (рис. 1).

Банкнота містить вертикально розміщену «віконну» (частково введена в товщу паперу) захисну нитку – полімерна стрічка з яскраво вираженим кінематичним ефектом (рис. 2), що змінює свій колір під час розглядання банкноти під різними кутами зору із золотистого на зелений. Стрічка містить зображення знаку долара і цифрового позначення номіналу «$1» і напис  «ONE» (ОДИН) (рис. 2а).

Текст банкноти – англійська мова.

Введена в обіг – 27 вересня 2017 року.

Переважаючий колір обох сторін – зелений з відтінками бузкового, сірого, випаленого помаранчевого та жовтого кольорів.

АВЕРС

На лицевій стороні в правій частині банкноти розташовано портрет прем’єр-міністра Ліндена Оскара Піндлінга в ліву сторону.

Лінден Оскар Піндлінг
Лінден Оскар Піндлінг

Сер Лінден Оскар Піндлінг (1930-2000) – відомий як «Батько Нації» Багамських Островів. Він став першим темношкірим прем’єр-міністром колонії Багамських Островів (1967-1969), а також прем’єр-міністр Багамських Островів у 1969-1992 роках. Лідер Прогресивної ліберальної партії (ПЛП) у 1965-1997 роках.

Піндлінг народився 22 березня 1930 року в родині Арнольда та Віоли Піндлінгів у Нассау. Його батько був родом з Ямайки, але у ранньому віці емігрував на Багами, де вступив на службу до поліції. Лінден навчався у престижній школі в Нассау (1943-1946). Після досягнення 16-річного віку він розпочав працювати молодшим клерком на пошті, де працював, доки не вирушив до Лондона для вивчення права. 1952 року він здобув ступінь бакалавра права, закінчивши навчання в Лондонському університеті. Невдовзі після цього він повернувся на батьківщину.

Наприкінці 1953 року Піндлінг приєднався до новоствореної Прогресивної ліберальної партії (ПЛП) як юрисконсульт. 1956 він став лідером парламентської фракції ПЛП та лідером партії де-факто після нищівної поразки Генрі Тейлора на загальних виборах того ж року. Невдовзі його було обрано на пост лідера партії офіційно.

В червні 1956 року здобув перемогу на загальних виборах. Після цього він послідовно здобув перемоги на виборах до парламенту 1962, 1967, 1972, 1977, 1982, 1987, 1992 та 1997 років.

Вважається, що Піндлінг привів багамців до незалежності від Великої Британії, її було проголошено 10 липня 1973 року. Він вважається найвидатнішим політичним діячем на Багамських Островах, йому приписують значні соціальні зміни, заходи щодо зміцнення демократії. Він став автором системи національного страхування, за його врядування було створено Королівські Багамські сили оборони.

Лінден Піндлінг був членом Таємної ради Її Великчності, королева Єлизавета II посвятила його в лицарі 1983 року.

1983 року на каналі NBC у США вийшов репортаж тележурналіста Брайана Росса під назвою «Багами – нація для продажу». У сюжеті стверджувалось, що Піндлінг та його уряд приймають хабарі від колумбійських наркоторговців в обмін на дозвіл для використання Багамських Островів як перевалочного пункту на шляху постачання кокаїну до Сполучених Штатів. Перерахунок особистих прибутків Піндлінга показав, що загальна сума коштів на його рахунках у вісім разів перевищує його сукупний задекларований прибуток за термін з 1977 до 1984 року. Незважаючи на скандал, ці події не мали сильного впливу на популярність Піндлінга серед виборців, і він виграв чергові загальні вибори 1987 року. Тим не менше, у 1992 році опозиційний Вільний національний рух зміг-таки вирвати перемогу на загальних виборах.

26 серпня 2000 року Піндлінг помер після тривалої хвороби (рак простати). Його було поховано 4 вересня 2000 року за державний кошт.

Вікіпедія ->

Під зображенням політика – пояснювальний напис: «SIR LYNDEN O. PINDLING» (СЕР ЛІНДЕН О. ПІНДЛІНГ). Поверх зображення на піджаку праворуч – напис: «ONE» (ОДИН). Під портретом з правої сторони знаходиться поле, яке наповнює мікротекст «CBB∙1DOLLAR» і навпаки «1DOLLAR∙CBB» (рис. 3). Верхня частина даного поля обрамлена мікротекстом «THE CENTRAL BANK OF THE BAHAMAS ONE DOLLAR» (ЦЕНТРАЛЬНИЙ БАНК БАГАМСЬКИХ ОСТРОВІВ ОДИН ДОЛАР) (рис. 4).

Таке ж поле і мікротексти є у верхній частині банкноти праворуч від портрета, але між ними знаходиться оптично-змінне зображення, яке змінює свій колір та інформацію відповідно до кута огляду та напрямку світла (рис. 5). В цьому елементі приховано знак долара з цифрою номіналу «$1» (рис. 6).

У нижньому правому куті вказано номінал банкноти вертикально символами «$1».

У центральній частині банкноти зображено квітку залізного дерева.

Квіти залізного дерева (Lignum vitae)

Залізне дерево (Lignum vitae) – назва ряду видів тропічних і субтропічних дерев роду Guaiacum, що входять до групи із загальною назвою «залізне дерево». Їх деревина відзначається великою твердістю, міцністю та високою густиною (до 1050 кг/м³).

Назва Lignum vitae означає латиною «дерево життя», через використання в народній медицині. Найтиповішим представником є невелике дерево ґуаляк лікувальний.

Ґуаякове дерево залізне (лат. Guaiacum officinale, рідше Ґуаляк лікувальний) – квіткова рослина, дерево родини парнолистових (Zygophyllaceae).

Використовується для багатьох виробів, що вимагають щільної та міцної деревини, та (щонайменше в минулому) для виготовлення корабельних гвинтів через властивості самозмазування. Це дерево також використовується в народній медицині. Через загрозу зникнення занесено до списку видів, заборонених для міжнародної торгівлі.

Екстракт смоли гуаякового дерева залізного використовують для виготовлення тесту на приховану кров, який використовується у більшості національних програм скринінгу раку товстого кишечнику. Псевдопероксидазна активність екстракту була виявлена у 1862 році данським фізіологом Izaak van Deen (1804-1869), перший Гемокульт-тест – Hemoccult brand FOBT – виробила лабораторія Smith Kline (SmithKline Diagnostics) у 1970 році.

Lignum vitae є національним деревом Багамських островів.

Вікіпедія ->

Поверх квітки вертикальний напис у три рядки «THESE NOTES ARE LEGAL TENDER UNDER THE CENTRAL BANK OF THE BAHAMAS ACT 2000 FOR THE PAYMENT OF ANY AMOUNT ONE DOLLAR» (ЦІ БАНКНОТИ Є ЗАКОННИМ ПЛАТІЖНИМ ЗАСОБОМ ЦЕНТРАЛЬНОГО БАНКУ БАГАМСЬКИХ ОСТРОВІВ ЗГІДНО З ЗАКОНОМ 2000 РОКУ ДЛЯ ОПЛАТИ БУДЬ-ЯКОЇ СУМИ ОДИН ДОЛАР). Нижче (правіше) вказану рік серії банкноти – «SERIES 2017»; ще нижче (чи правіше) – підпис факсиміле губернатора Центрального банку Багамських островів Джона Ролла в супроводі з написом «GOVERNOR» (ГУБЕРНАТОР) (рис. 7).

У нижній центральній частині між портретом і квіткою зображено летючу сову, яку виконано зеленими кольорами (рис. 8).

З лівої сторони банкноти зображено карту Багамських островів.

Карта Багамських островів

Багамські Острови — північноамериканська острівна країна, архіпелаг в Атлантичному океані, що не має сухопутного державного кордону. Багамські Острови омивається водами Атлантичного океану; на заході Флоридською протокою відокремлені від континентального півострова Флорида; на південному заході Старою Багамською протокою від острова Куба. Загальна довжина морського узбережжя 3542 км.

Багами налічують близько 2500 рифів і 700 островів (Абак, Аклінз, Андрос, острова Беррі, острова Біміні, Кет, Ельютера, Екзума, Гранд-Багама, Великий і Малий Інагуа, Крукед-Айленд, Лонг-Айленд, Маягуана, Нассау, Рам – Кі, Сан-Сальвадор, Хументос та ін.), з яких тільки 30 заселені. Багами давно стали одним з синонімів поняття «розкішний відпочинок».

Вікіпедія ->

У нижній центральній частині, під картою країни – напис «The Central Bank of the Bahamas» (Центральний Банк Багамських островів). Нижче, лівіше, даний напис у три рядки продубльовано мікротекстом «THE CENTRAL BANK OF THE BAHAMAS» (рис. 9).

Над зображенням карти Багамських островів вертикально вказано номінал банкноти «$1», нижче (правіше) написом «One Dollar» (Один Долар).

У нижній лівій частині, під полем водяного знаку, знаходиться наскрізний елемент, який, при піднесенні до світла поєднує елементи лицевої та зворотної сторін банкноти, щоб сформувати повне зображення (рис. 10).

Серійний номер виконаний шрифтом зі змінною висотою знаків і знаходиться у верхній лівій частині банкноти фарбою чорного кольору і вздовж правого краю банкноти фарбою червоного кольору.

Дизайн лицевої сторони доповнює тло банкноти з елементами антисканерної сітки в частині водяного знаку – зображення з тонких ліній, що під час копіювання або сканування банкноти відтворюється у вигляді «муару» (рис. 11)); і гільйоширна сітка виконана орловським друком – спеціальний вид друку, що забезпечує різкий перехід одного кольору в інший на елементах дизайну без їх розривів і зміщення. Майже вся площа аверсу покрито мікротекстом (абревіатурою) «CBB» (ЦББ) (з лівої сторони (рис. 12), з правої (рис. 13)), лише у центральній верхній частині банкноти мікротекст змінюється на слово «ONE» (ОДИН) (рис. 14).

РЕВЕРС

Зворотна сторона банкноти орієнтована вертикально, тому більшість елементів розташовано саме вертикально. Ліву половину займає зображення (вертикальне) барабан-майора (drum major), який тримає жезл і очолює оркестр королівської поліції Багамських островів, який розташовано нижче поверх майора.

Оркестр Королівської поліції Багамських островів

Оркестр Королівської поліції Багамських островів – офіційний поліцейський оркестр Королівської поліції Багамських островів. Також відомий як RBPF Band, головний музичний підрозділ на Багамах.

Всесвітньо відомий оркестр Королівської поліції Багамських Островів був протягом тривалого часу головним культурним символом у всій Співдружності Багамських Островів. Ритмічні удари та гармонійні тони, барвисто одягнені військові музиканти завжди збирали натовп роззяв, як із місцевих жителів, так і туристів.

Оркестр RBPF був утворений в 1893 комендантом Ф. Хелкет (F.C. Halkett). Тоді, у своєму річному звіті поліції, Хелкет повідомив Асамблею Багамських Островів, що він «сягнув успіху у формуванні певних членів поліції в оркестр, щоб вони були в змозі один раз на тиждень дивувати публіку своєю виставою та отримати шанс стати державною установою». Витрати, понесені у процесі формування, були повністю покриті з грошей нагородного фонду (Reward Fund), без залучення державних чи громадських коштів. Хелкет також зазначив, що репетиції оркестру, як і його публічні виступи, не перешкоджають здійсненню співробітниками поліції своїх прямих обов’язків.

Оркестр RBPF можна побачити на багатьох державних заходах і виставах, таких як зміна варти біля Будинку уряду та Beating Retreat на Бей-стріт. Він також брав участь у багатьох історичних подіях після здобуття країною незалежності від Сполученого Королівства Великобританії в 1973 році. Зокрема й такого характеру, як похоронна церемонія колишнього прем’єр-міністра, «Батька Нації» Ліндена Піндлінга в 2000 році.

Їхня повна уніформа складається з білих тунік, темно-синіх штанів і білого коркового шолома з шипом на горі. Зараз оркестр розташований у штаб-квартирі Королівської поліції Багамських островів на Іст-стріт у столиці Нассау.

У лівій верхній частині банкноти розташовано герб Багамських островів (вертикально) зразка 1971 року (рис. 15).

Герб Багамських островів

Герб Багамських островів являє собою композицію речей, що є корінними жителями цих островів, а девіз «Вперед, вгору, вперед разом» (Forward Upward Onward Together) віщує напрямок і спосіб, у якому має рухатися багамська нація.

Гребінь герба – світло-рожева раковина, символізує морське життя Багамських островів. Верхівка гребня складається з хвилястих зелених пальмових листів, що символізує природну рослинність.

На щиті герба головним символом є судно Санта Марія Христофора Колумба. Хвилясті баррулети синього кольору символізують води Багамських островів. Щит наповнений яскравим або сяючим сонцем, що символізує всесвітньо відомий приємний курортний клімат, а також символізує світле майбутнє цих островів. Фламінго, національний птах, і сріблясто-блакитний марлін підтримують щит. На основі герба нанесено національний девіз.

Яскраві кольори герба також вказують на яскраве майбутнє островів. Вважається, що острови так будуть привабливішими для туристів.

На створення девізу для герба провели національний конкурс, який виграли двоє 11-річних школярів – Вівіан Ф. Моултрі з Державної школи Інагуа та Мелверн Б. Боу з Державної середньої школи в Нассау. Ескізний проект герба підготував багамський художник Гервіс Бейн, а затверджений герб королевою Єлизаветою II 7 грудня 1971 року.

Вздовж лівого верхнього краю, вгорі, напис у два рядки «Central Bank of The Bahamas» (Центральний Банк Багамських островів). У нижньому лівому куті поле з мікротекстом (вертикально) «CENTRAL BANK OF THE BAHAMAS», який розміщено у 12 рядків (рис. 16). Лівіше – логотип і назва компанії друку банкноти «Giesecke & Devrient» (див. – примітку). Поверх нижньої частини поля з мікротекстом вказано номінал позначенням «$1».

У центральній нижній частині банкноти номінал вказано написом «One Dollar» (Один Долар), нижче – лінія, виконана з мікротексту «∙CENTRALBANKOFTHEBAHAMAS∙» (рис. 17).

У правому нижньому куті знаходиться наскрізний елемент, який при піднесенні до світла поєднує елементи зворотної та лицевої сторін банкноти, щоб сформувати повне зображення (рис. 18). У верхній правій частині вказано номінал позначенням (вертикально) «$1».

Дизайн зворотного боку банкноти доповнює тло гільйоширної сітки виконано орловським друком (рис. 19) – спеціальний вид друку, що забезпечує різкий перехід одного кольору в інший на елементах дизайну без їх розривів і зміщення. Майже вся площа реверсу покрито мікротекстом (абревіатурою) «CBB» (ЦББ) (рис. 20).

ПРИМІТКА

Попередня серія банкнот (2005-2015 CRISP Series) виготовлялась британською компанією «De La Rue». Проте, друк наступного покоління серії банкнот CRISP Evolution Національний банк Багамських островів довірив німецькій компанії «Giesecke & Devrient».

Гізеке та Деврієнт (нім. Giesecke & Devrient, G&D) – німецька компанія, штаб-квартира якої розташована у Мюнхені та яка спеціалізується на друку банкнот та цінних паперів, виробництві смарт-карток та сортувальників банкнот.

Компанія заснована у 1852 Германом Гізеке (Hermann Giesecke) та Альфонсом Деврієнтом (Alphonse Devrient) та спочатку спеціалізувалась на високоякісному друку, виготовленні на замовлення паперових грошей та цінних паперів. Репутація компанії, досягнута високою якістю друку, підтверджена на Міжнародній виставці в Парижі у 1867 р.

«Гізікі та Деврієнт» друкувала банкноти для уряду Веймарської республіки в 1920-х роках під час інфляції, яка стала одним з найбільш відомих прикладів гіперінфляції. Також компанія друкувала квитки на ХІ Олімпійські ігри, що проводились у Німеччині в 1936 р. та виконувала замовлення іспанського уряду під керівництвом Франсіско Франко. Компанія виконувала друк валюти Мозамбіку під час гіперінфляційних процесів у цій країні на замовлення Роберта Мугабе.

В наші дні «Гізеке та Деврієнт» розширює сферу діяльності, яка тепер включає обробку готівки, виготовлення смарт-карток, систем ідентифікації та електронних платежів. Компанія – другий у світі виробник банкнот з щорічним доходом 2,45 млрд дол. США. Компанія має близько 50 спільних та дочірніх підприємств по всьому світі та керує поліграфічними фабриками у Німеччині (Мюнхен та Лейпциг), а також у Оттаві та Онтаріо (Канада) та Куала-Лумпур (Малайзія).

Компанія виготовляє спеціальний папір для банкнот, чеків, бонів, сертифікатів, паспортів та квитків.

Вікіпедія ->

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *