Таїланд 50 бат 2017 Таїланд KM# 131

Аверс 50 бат 2017 Таїланд Країна: Таїланд
Краузе №: KM# 131
Рік: 2017
Реверс 50 бат 2017 Таїланд Матеріал: Папір (бавовняне волокно)
Розмір: 144×72 мм
Водяний знак: Портрет Пуміпону Адульядету і тайське число «๕๐»

Банкнота 50 бат 2017 року випуску – обігова пам’ятна купюра присвячена королю Таїланду Пуміпону Адульядету (Рамі ІХ). На зворотній стороні розписано певний період з життя короля, його визначні події в даний період життя.

Банкнота надрукована у банкнотній друкарні Банку Таїланду (Bank of Thailand Note Printing Works) в Бангкоку у 2017 році. Виготовлена зі спеціального паперу – бавовняного волокна, що робить банкноту міцнішою.​

Водяний знак – зображення портрета короля Пуміпону Адульядету, що повторює портретне зображення, надруковане на лицьовому боці банкноти. Зображення розміщено локально з лівої сторони лицьового боку банкноти та є видимим під час розглядання банкноти проти світла. Також банкнота містить світлий елемент водяного знаку – вертикальне зображення цифрового позначення номіналу – тайськими цифрами «๕๐» (50), що розміщене праворуч від портрета короля Пуміпону Адульядету. Зображення є видимим під час розглядання банкноти проти світла (рис. 1).

Банкнота містить вертикально розміщену «віконну» (частково введена в товщу паперу) захисну нитку – полімерна стрічка (рис. 2), яку видно (частково) на зворотній стороні купюри, і змінює свій колір під час розглядання банкноти під різними кутами зору із синього на червоний. Стрічка містить зображення числового позначення номіналу арабськими цифрами і тайською та англійською мовами «50 บาท BAHT» (рис. 2а).

Введена в обіг – 20 вересня 2017 року.

Мова тексту на банкноті – тайська.

Переважаючий колір обох сторін – синій.

АВЕРС

На лицевій стороні в правій частині банкноти розташовано портрет короля Таїланду Пуміпона Адульядета (Рами ІХ) у фас (положення «очі в очі») профілі.

Пуміпон Адульядет Великий (Рама ІХ)

Пуміпон Адульядет Великий (Рама ІХ) (1927-2016) –  9-й король Таїланду з династії Чакрі (1946-2016), царював довше за всіх сучасних йому монархів і довше за всіх своїх попередників.

Був третьою дитиною і наймолодшим сином принца Махідола Сонгкли. Закінчив два університети – Лозанський і Бангкокський.

Посів престол 9 червня 1946 після смерті свого старшого брата короля Ананда Махідола (Рами VIII). 28 квітня 1950 року побрався з принцесою Сірікіт – донькою посла Таїланду в Парижі.

Любов і повага до королівської родини має в Таїланді священний характер: король є оборонцем і захисником усіх релігій. Король – лідер і глава держави, а також національний символ, який стоїть над політикою. Однак, незважаючи на церемоніальний статус короля в Таїланді, Пуміпон неодноразово приймав важливі політичні рішення, а також користувався правом вето. Прийнято вважати, що Рама IX відіграв важливу роль в демократизації країни у 1990-х, хоча в ранні періоди свого правління він надавав підтримку деяким військовим режимам.

Король приділяв велику увагу проблемам підданих. Мільярдер (його статки, за різними джерелами, оцінювали приблизно в 35 мільярдів доларів США), Пуміпон Адульядет використовував частину свого багатства з метою фінансування понад 3 000 проектів розвитку, зокрема в сільських районах. Він є дуже популярним в Таїланді, і шанується як напівбожественна особа.

Помер 13 жовтня 2016 року в Бангкоку. У країні було виголошено річний траур по королю.

Вікіпедія ->

У центрі банкноти, поверх рослинного орнаменту і гільйошних елементів, вказано номінал банкноти тайськими цифрами – «๕๐» (50). Над номіналом написи у два рядки – «รัฐบาลไทย» (Уряд Таїланду), нижче – «ธนบัตรเป็นเงินที่ชําระหนี้ได้ตามกฎหมาย» (БАНКНОТА Є ЗАКОННИМ ПЛАТІЖНИМ ЗАСОБОМ). Вище, над написами зображено герб Таїланду.

Герб Таїланду – Національна Емблема (Національний Символ) Таїланду – Гаруда, фігура буддійської і індуїстської міфології.

Герб Таїланду
Герб Таїланду

Герб Таїланду – Національна Емблема (Національний Символ) Таїланду – Гаруда, фігура буддійської і індуїстської міфології.

У Таїланді Гаруда – також символ королівської сім’ї і влади. У міфології Крут Пха, або Гаруда є їздовою твариною бога Вішну. Згідно традиційним віруванням, Гаруда є додатковим джерелом сили для Вішну.

Тіло Гаруди від голови до колін цілком людське, але решта ніг, хвіст, крила і дзьоб – орлині. Як символ, Гаруда присутня не тільки на гербі Тайланда, але й на гербах Улан-Батора (Монголія) та Індонезії. Крім усього іншого, Гаруда є символом авіакомпаній і підрозділів ВПС деяких країн.

Причина того, що дана істота стало емблемою королівства, криється в релігійному розумінні Гаруди: птах – мисливець за зміями, нашедшими притулок в умах невігласів, що засумнівалися в Бозі. Видобуток птиці тобто очищення брудних помислів невіруючого.

Слід зазначити, що саме слово «Гаруда» – це назва міфологічного літального апарату – аналога сучасним реактивним літакам з вертикальним зльотом і посадкою.

Під вказівкою номіналу, у центрі банкноти, знаходяться підписи факсиміле уповноважених осіб: ліворуч – міністра фінансів Таїланду Апісака Тантіворавонга, нижче напис «รัฐมนตรีว่าการกระทรวงการคลัง» (міністр фінансів Таїланду); праворуч – голови Банку Таїланду Вератай Сантіпрабхоба, нижче напис «หัวหน้าธนาคารแห่งประเทศไทย» (голова банку Таїланду) (рис. 3).

З правої сторони під портретом Рами IX – поле насичене мікротекстом «50» (рис. 4). Від портрета короля і вздовж правого краю банкноти зображено рослинний орнамент. У верхньому правому куті цифрове позначення номіналу – «50», а нижче – номінал вказано написом «ห้าสิบบาท» (П’ЯТДЕСЯТ БАТ).

У верхньому лівому куті знаходиться наскрізний елемент (рис. 5), що доповнюється на зворотній стороні, і під час розглядання проти світла проглядається число «50» (рис. 6).

У нижньому лівому куті розміщено латентне зображення, що видиме під час розглядання банкноти під гострим кутом зору до джерела світла – цифрове позначення номіналу «50» (рис. 7). Значення номіналу приховано у тайському візерунку «Канок» (Kanok) у темно-синій рамці. Під латентним зображенням – мікротекст у два рядки «50» (рис. 8). Праворуч від прихованого зображення – тайський візерунок з національними елементами «Канок» (Kanok) і «Пум Као Бін» (phum khao bin або poom khao bin), які переплетені з гільйошними елементами, і тягнеться до портрету Рами IX.

Вздовж лівого краю тягнеться вертикальна смуга сформована з мікротексту «50» (рис. 9).

Серійний номер знаходиться у верхній лівій частині тайським письмом, і в нижній правій частині арабськими цифрами з латинською літерою.

Дизайн лицевої сторони доповнює тло з антисканерної сітки в полі водяного знаку (рис. 10) і на задньому плані портрету Пуміпона Адульядета; вздовж країв банкноти – гільльошна сітка (рис. 11); у центральній частині – орловським друком зображено декоративні візерунки за тайським мотивом (рис. 12).

РЕВЕРС

Зворотна сторона присвячена певному періоду з життя короля, його визначні події в даний період – пізній юнацький період, прихід на королівський трон (чернецтво, навчання, коронація, створення сім’ї…).

Центральним зображенням, по середині банкноти, є ілюстрація короля Пуміпона Адульядета під час навчання в Лозаннському університеті (Швейцарія).

Ілюстрація Пуміпона Адульядета під час навчання

У 1933 році з матір’ю, старшою сестрою та братом, Пуміпон прибув до Швейцарії, для здобуття середньої освіти у школі Ecole Nouvelle de la Suisse у Лозанні. Закінчивши середню школу, Пуміпон отримує диплом бакалавра в галузі французької літератури, латині та грецької мови. Після чого вступає вчитися до Лозанського Університету на факультеті політології та права.

Тим часом, у 1932 р. відбулося зречення Рами VII від престолу, після чого вступив на престол старший брат Пуміпона Адульядета – Ананда Махідола (Рама VIII). Але 9 червня 1946 року Рама VIII був трагічно вбитий у палаці за нез’ясованим досі обставинам.

На той момент Пуміпон було 19 років і він навчався в Лозанському університеті. Довелося перервати освіту і повернутися до Бангкока, де він був проголошений королем Рамою IX. У зв’язку з тим, що потрібно було закінчити навчання, дядько принца Рангсіта було оголошено регентом, а король Пуміпон повернувся до Швейцарії завершувати освіту аж до 1951 року.

Ліворуч від центрального зображення – Пуміпон Адульядет під час своєї коронації (рис. 13).

Коронація Рами ІХ

Коронація тайського монарха – церемонія, під час якої король Таїланду формально освячується шляхом помазання та коронації. Церемонія ділиться на дві основні події: обряди коронації та святкування в церемоніальній резиденції.

Обряди коронації є сумішшю індуїстських і буддійських традицій, що сягають кількох століть. Обряди включали очисне купання короля, помазання короля (на основі стародавнього ритуалу Абхісека), коронацію короля та наділення королівських регалій, королівського начиння та королівської зброї суверенітету.

Святкування в церемоніальній резиденції – це приватне святкування коронації членами королівської родини у Великому палаці в Бангкоку.

На троні король Пхуміпон Адульядет знаходиться з 9 червня 1946, а коронований він був лише 5 травня 1950 у Великому Королівському Палаці. З того часу щорічно по всій країні прийнято відзначати це свято. Мабуть, немає правителя, якого народ любив більше, ніж Пхуміпона Адульядета і ця любов не прищеплена якимось законом чи декларацією.

Король Пхуміпон Адульядет дуже багато зробив для щастя Сіамського народу, за що народ відплатив йому безоплатною любов’ю, розмістивши у головних куточках свого будинку портрети з його зображенням та назвавши «Великим». Після коронування Пхуміпон Адульядет став дев’ятим королем династії Чакрі – найдовгоправнішим з тих, що нині існують.

Лівіше вгорі зображено період чернецтва Рами ІХ (рис. 14).

Рама IX чернець

Буддизм – державна релігія в Таїланді та й Пхуміпон Адульядет постійно показував себе переконаним і відданим учнем Будди.

Щоб дотримуватись традицій молоді чоловіки йдуть до монастиря на певний період. Король не зробив виняток для себе і 22 жовтня 1956 року прийняв чернецтво в Bovornnives Wat. Як і зобов’язують традиції, Король Таїланду, одягнений у плащ шафран, ходив в один ряд з іншими ченцями вулицями Бангкока, покірно збираючи милостині.

У Конституції Таїланду прописано, що Король має бути покровителем усіх релігій на території Таїланду. Тому Пхуміпон Адульядет приділяв однакову увагу проблемам усіх релігій і форм поклоніння.

У той час як Рама ІХ будучи ченцем, королева Сірікіт виконувала обов’язки регента біля малолітнього принца.

Під зображенням короля-ченця зображено його день весілля з принцесою Сірікіт (рис. 15).

Рама IX і Сікіріт

Під час однієї зі своїх поїздок до Парижа Пуміпон знайомиться з 15-річною прекрасною принцесою Мом Рачавонгсе Сірікіт Кітіякара (нинішня королева Сірікіт). 4 жовтня 1948 року король потрапляє в автомобільну аварію, коли він їхав головним шосе в Женеві. Після цього король Пуміпон втрачає зір на праве око, яке так і не вдалося відновити. Три місяці король провів у шпиталі, де його стала часто відвідувати принцеса Сірікіт, тоді між ними виникли перші взаємні почуття. Після чого 19 липня 1949 відбулися їхні заручини, а 28 квітня 1950 за тиждень до церемонії коронації, вони одружилися.

Королева Сірікіт – дружина, близький друг та підтримка короля. Разом пліч-о-пліч вони присвячують весь свій час для розвитку своєї країни. Подружжя їздить у найдальші села Таїланду і особисто спілкується з жителями, відвідує лікарні, школи, інститути.

Король Пуміпон Адульядет та королева Сірікіт є безумовним прикладом зразкової та ідеальної родини для всіх жителів своєї країни.

З правої сторони банкноти зображено ще дві ілюстрації з королем Рамою ІХ. Одна з них фотографій чи то одного з візитів короля до Сполучених Штатів Америки, чи то святкування шістнадцятої річниці сходження короля на трон (рис. 16).

Міністерства фінансів Таїланду в описі щодо характеристик, кольорів і розміру пам’ятних банкнот номіналом 20 бат, 50 бат, 100 бат, 500 бат і 1000 бат зазначає, що на банкноті 50 бат зображено саме візит короля до США: «พระบรมฉายาสาทิสลักษณ์ในการเสด็จพระราชดําเนินเยือนประเทศ สหรัฐอเมริกา» (Портрет Його Величності Короля під час візиту Його Величності Короля до Сполучених Штатів Америки).

Натомість, в інтернет ресурсі Вікіпедія дану світлину описано як: «Святкування шістнадцятої річниці сходження Його Величності Пхуміпона Адульядета на трон»; автор зображення – Інформаційний центр Департаменту зв’язків з громадськістю уряду королівства Тайланд; час створення – 1966 рік.

Правіше, у нижньому правому куті банкноти – зображення короля, який грає на фортепіано і складає особливу пісню (рис. 17).

Рама ІХ музикант

Пуміпон Адульядет – чудовий музикант, його головною пристрастю завжди був джаз, а улюбленим музичним інструментом – саксофон.

Його композиції використовувалися в мюзиклах на Бродвеї, а вчителем саксофону був легенда світового джазу Бенні Гудмен. Король пише музику, тому в будь-якому музичному магазині Таїланду можна знайти диски з його музичними альбомами.

Він був першим азіатським композитором, удостоєний почесного членства у Віденській Академії музики та драматичного мистецтва у віці 32 років. Його ім’я було включено до різноманітних джаз енциклопедії, від Віденської музичної академії в Австрії до знаменитої Єльської школи музичних мистецтв у США. У перші роки свого правління король створив у палаці музичну студію, де складав музику. І щотижня виступав зі своїм оркестром на концертах.

У верхньому лівому куті банкноти зображено герб Таїланду. В нижньому лівому куті – номінал тайськими цифрами «๕๐» (50).

У верхньому правому куті вказано номінал банкноти числом «50», праворуч – наскрізний елемент, який доповнюється зображенням на лицевій стороні банкноти, утворюючи число номіналу «50» (рис. 18); ліворуч – монограма Пуміпона Адульядета (Рами ІХ) (рис. 19).

Монограма Пуміпона Адульядета (Рами ІХ)

Монограма Пуміпона Адульядета (Рами ІХ) – особиста емблема Короля Таїланду.

У нижній «круглій» частині монограми зашифровано ініціали Рами ІX «ภ.ป.ร.» (тай. – มหาภูมิพลอดุลยเดช ปรมราชาธิราช, англ. – Bhumibol Adulyadej Parama Rajadhiraja, укр. – Пуміпон Адульядет Парама Раджаджіраджа).

Ініціали увінчані Великою Короною Перемоги (геральдична версія) – одна з королівських клейнодів Таїланду. Виготовлена під час правління короля Рами I, в 1782 році. Корона зроблена з золота, має 26 дюймів (66 см) у висоту і важить 16 фунтів (7,3 кг). Король Рама IV під час свого правління (1851-1868) розпорядився прикрасити корону великим діамантом з Індії, який отримав назву «Великий діамант». Корона виконана в характерному тайському стилі, у вигляді багатоярусної конічної діадеми, увінчаної шпилем. Шпиль символізує божественну владу короля і його право правити народом Таїланду. Король Таїланду надягає цю корону тільки під час церемонії коронації.

Між короною та ініціалами знаходиться уналоме. Уналоме – це символ буддійської традиції, що метафорично викриває шлях, який пройшов кожен, та його перехід у світ. Цей символ несе в собі цікавий сенс: подолання життєвих перешкод, складних випробувань, хода по важкому шляху до просвітління, набуття сенсу життя, пізнання навколишнього світу, отримання цінних знань, мудрість, досягнення стану внутрішньої гармонії, успішну роботу над собою, придбання духовних орієнтирів.

Існують варіанти, де символ «уналоме» було замінено на тайську цифру «๙» (9), щоб позначити, що він був 9-м монархом династії Чакрі. Однак таких варіантів небагато.

У нижній центральній і правій частинах банкноти – написи: «ด้วยสำนึกในพระมหากรุณาธิคุณอันหาที่สุดมิได้» (З безмежною вдячністю); нижче – «พระบาทสมเด็จพระปรมินทรมหาภูมิพลอดุลยเดช» (Його Величність король Пуміпон Адульядет), тайський візерунок і роки життя тайською мовою – «๕ ธันวาคม ๒๔๗๐ – ๑๓ ตุลาคม ๒๕๕๙» (5 ธันวาคม 2470 – 13 ตุลาคม 2559, укр. – 5 грудня 1927 – 13 жовтня 2016) (рис. 20).

Дизайн лицевої сторони доповнює тло з антисканерної сітки в полі водяного знаку і вздовж лівого краю (рис. 21); у центральній частині – орловським друком зображено декоративні візерунки за тайським мотивом (рис. 22); у верхній і нижній частинах зображено рослинні візерунки за тайським мотивом (рис. 23).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *