1 песо 1972 Філіппіни KM# 203

Аверс 1 песо 1972 Філіппіни Реверс 1 песо 1972 Філіппіни
Країна: Філіппіни Матеріал: Нікелева латунь
Краузе №: KM# 203 Маса: 14,45 г
Рік: 1972 Діаметр: 33 мм
Аверс/реверс: Монетне (180°) Товщина: 1,17

Обігова монета номіналом 1 песо 1972 року карбувалася у монетному дворі Денвера (США). Монета у формі кола. Виготовлена з нікелевої латуні – Cu₇₀Zn₁₈Ni₁₂.

Гурт монети – ребристий (рис. 1). По краю з обох сторін виступає буртик.

Текст на монеті філіппінською мовою (філіппіно).

Гравер – Френк Гаспарро.

Тираж – 121 821 000.

АВЕРС

На лицевій стороні монети посередині зображено герб Філіппін (рис. 2).

Герб Філіппін

Герб Філіппін – один з офіційних символів держави, прийнятий в 1940 році.

Це щит із сонцем Філіппін посередині, 8 променів якого представляють 8 областей (Батангас, Булакан, Кавіте, Маніла, Лагуна, Нуєва Екія, Пампанга і Тарлак); трьома п’ятикутними зірками, що представляють три острівні групи: Лусон, Вісайя і Мінданао, що становлять Філіппінський архіпелаг.

У нижній частині герб розділено на дві області, що символізують колоніальне минуле Філіппін: у синій області герба – орел США, у червоній області праворуч – неприборканий лев – символ панування Іспанії (герб Королівства Леон).

Девіз на стрічці «REPUBLIKA NG PILIPINAS» – «РЕСПУБЛІКА ФІЛІППІНИ» мовою філіпіно (філіппінською чи тагальською).

Вздовж верхнього краю монети, над гербом, розміщено напис «REPUBLIKA NG PILIPINAS» (РЕСПУБЛІКА ФІЛІППІНИ). У нижній частині вказано рік карбування – «1972» (рис. 3). Рік розділяє напис, який в обрамленні п’ятикутної зірки – «★ BANGKO SENTRAL ★» (★ ЦЕНТРАЛЬНИЙ БАНК ★) (рис. 4 – ліворуч, рис. 5 – праворуч).

РЕВЕРС

На зворотній стороні посередині зображено бюст Хосе Рісаля обернений в ліву сторону (рис. 6).

Хосе Рісаль
Хосе Рісаль

Хосе Рісаль (1861-1896) – філіппінський поет, письменник і публіцист. Був діячом національно-визвольного руху на Філіппінах. Написав два романи – «Не торкайся до мене» (1887 рік) та «Заколот» (1891 рік).

Син землевласника і орендаря. Значний вплив на свідомість мало 2-річне ув’язнення матері за брехливим наклепом. Закінчив єзуїтську колегію та навчався в Манільському університеті, але 1879 року був змушений емігрувати з рідної країни та продовжив свою освіту на медичному та філософському факультетах Мадридського університету, яку закінчив у 1882 році, отримавши ступінь бакалавра медицини. 1883 року склав випускні іспити з філософії та літератури, і йому було присвоєно вчений ступінь з оцінкою «чудово». Вчений ступінь доктора медицини був отриманий ним 1886 року. Потім у Гайдельберзькому університеті вивчав психологію, у Берліні працював під керівництвом відомого біолога та хіміка Рудольфа Вірхова, вивчаючи расове питання. Згодом відвідував найвіддаленіші сільськогосподарські райони Німеччини та Франції, а потім Швейцарії, порівнюючи їх з умовами філіппінського села.

В історичному минулому філіппінців Рісаль шукав ідею, щоб «озброїти» філіппінців для боротьби. Він вирішив перевидати працю Антоніо де Морга 1607 року, де йшлося про писемність і культуру, що існувала до приходу іспанців, розвинену торгівлю з Китаєм та Індією, про життя незалежних філіппінських племен і князівств.

1892 року повертається на Філіппіни. Незабаром засновує Філіппінську лігу. Серед 18 осіб, які брали участь в фундуванні Ліги, не менше половини були чільними членами масонських організацій. Хосе Рісаль висував ідею згуртування і просвіту народу, виховання свідомих патріотів. Проте менш ніж через місяць був заарештований і висланий до Дапітану (на північно-східному узбережжі острова Мінданао). Тут зайнявся етнографічними дослідженнями. Невдовзі Філіппінська ліга розкололася – лідер радикальних заходів Андрес Боніфасіо заснував нову організацію «Катіпунан».

Незабаром після початку Філіппінської революції Рісаля було страчено в Манілі в 1896 році.

Вікіпедія –>

Під бюстом – пояснювальний напис «JOSE RIZAL» (ХОСЕ РІСАЛЬ) (рис. 7). Праворуч від бюстом – цифра номіналу «1» (рис. 8), а вгорі, над зображенням Рісаля – напис «PISO» (ПЕСО) (рис. 9). Вздовж  буртика розміщені зубці (рис. 10).

У нижній частині поверх бюста Хосе Рісаля вказано ініціали гравера монети Френка Гаспарро – «FG» (Frank Gasparro) (рис. 11).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *