5 сентимо 1970 Філіппіни KM# 197

Аверс 5 сентимо 1970 Філіппіни Реверс 5 сентимо 1970 Філіппіни
Країна: Філіппіни Матеріал: Латунь
Краузе №: KM# 197 Маса: 2,5 г
Рік: 1970 Діаметр: 18,6 мм
Аверс/реверс: Монетне (180°) Товщина: 1,4 мм

Обігова монета номіналом 5 сентимо 1970 року карбувалася у монетних дворах США – Сан-Франциско і Денвер (див. примітку нижче). Монета у формі кола. Виготовлена з латуні – Cu₆₀Zn₄₀.

Гурт монети – гладкий (рис. 1). По краю з обох сторін виступає буртик.

Текст на монеті філіппінською мовою (філіппіно).

Тираж – 55 000 000.

АВЕРС

На лицевій стороні монети посередині зображено герб Філіппін (рис. 2).

Герб Філіппін

Герб Філіппін – один з офіційних символів держави, прийнятий в 1940 році.

Це щит із сонцем Філіппін посередині, 8 променів якого представляють 8 областей (Батангас, Булакан, Кавіте, Маніла, Лагуна, Нуєва Екія, Пампанга і Тарлак); трьома п’ятикутними зірками, що представляють три острівні групи: Лусон, Вісайя і Мінданао, що становлять Філіппінський архіпелаг.

У нижній частині герб розділено на дві області, що символізують колоніальне минуле Філіппін: у синій області герба – орел США, у червоній області праворуч – неприборканий лев – символ панування Іспанії (герб Королівства Леон).

Девіз на стрічці «REPUBLIKA NG PILIPINAS» – «РЕСПУБЛІКА ФІЛІППІНИ» мовою філіпіно (філіппінською чи тагальською).

Кругом герба, вздовж буртика, розміщено напис «REPUBLIKA NG PILIPINAS» (РЕСПУБЛІКА ФІЛІППІНИ). У нижній частині вказано рік карбування – «1970» (рис. 3) (див. примітку нижче).

РЕВЕРС

На зворотній стороні посередині зображено бюст Мельхори Акіно обернений в праву сторону (рис. 4).

Мельхора Акіно
Мельхора Акіно

Мельхора Акіно (1812-1919) – філіппінська революціонерка. За внесок у історію Філіппін отримала звання Великої жінки революції та стала національним героєм країни.

Брала участь у створенні невеликого табору, який незабаром став притулком для хворих та поранених революціонерів. Надавала пораненим медичну допомогу, годувала їх та надавала моральну підтримку борцям філіппінської революції своїми материнськими порадами та молитвами. Секретні зустрічі членів Катипунана проводилися у її будинку. Незабаром вона заслужила звання матері Катіпунана.

Дізнавшись про її діяльність іспанська влада заарештувала Мельхору в квітні 1896 року, звинувативши в підтримці діяльності Катіпунана, незважаючи на її похилий вік (84 роки), кинули у в’язницю в Манілі. У висновку піддавалася допитам, але, незважаючи ні на що, вона відстоювала свої переконання і не заперечувала своєї участі у революції та підтримці Катіпунана. Спробувала втекти, але була схоплена охоронцями та доставлена ​​для подальших допитів. Через деякий час вона була вислана іспанською владою на Маріанські острови.

В 1898 за Паризьким договором США отримали контроль над Філіппінами, і в 1903 Акіно повернулася на батьківщину. Померла 2 березня 1919 року у будинку своєї дочки в Калоокані у віці 107 років.

На знак визнання заслуг Мельхори Акіно де Рамос на її честь названо район та вулиця Кесон-Сіті. Ім’я Мельхори носить вулиця в Сан-Франциско (штат Каліфорнія, США). Мельхора Акіно де Рамос поміщено на філіппінську банкноту 100 песо 1949 р. – вона була першою філіппінкою, яка з’явилася на банкноті Філіппін. Крім того, її профіль зображений на монеті п’ять сентимо. 1969 року пошта країни випустила марку з її зображенням.

Праворуч від бюсту – пояснювальний напис «MELCHORA AQUINO» (МЕЛЬХОРА АКІНО) (рис. 5). Під бюстом – цифра номіналу «5» (рис. 6). Вздовж лівої і верхньої частини буртика, бюст в обрамленні напису номіналу – «LIMANG SENTIMOS» (П’ЯТЬ СЕНТИМО). Вздовж  буртика розміщені зубці (рис. 7).

ПРИМІТКА

Монети номіналом 5 сентимо датованих 1970 роком, було викарбовано Монетним двором Сан-Франциско в 1970 році тиражом 5 000 000, а Монетним двором Денвера в 1971 році викарбовано 50 000 000 монет.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *