5 сентимо 2018 Філіппіни KM# 298

Аверс 5 сентимо 2018 Філіппіни Реверс 5 сентимо 2018 Філіппіни
Країна: Філіппіни Матеріал: Сталь з нікелевим покриттям
Краузе №: KM# 298 Маса: 2,2 г
Рік: 2018 Діаметр: 16 мм
Аверс/реверс: Медальне (0°) Товщина: 1,6 мм

Обігова монета номіналом 5 сентимо 2018 року викарбувана компанією BSP Security Plant Complex у Кесон-Сіті (Філіппіни). Монета у формі кола. Виготовлена зі сталі з нікелевим покриттям.

Гурт монети – ребристий (рис. 1). По краю з обох сторін виступає буртик.

Текст на монеті філіппінською мовою (філіппіно).

Монета відноситься до серії «Нове покоління» (New Generation), яка введена в обіг з грудня 2017 року.

АВЕРС

Лицева сторона монети ділиться на два сегменти. Ліворуч, на більшій площі, зображено фрагмент з білого трикутника прапора Філіппін – сонце з променями і три зірки (рис. 2).

Прапор Філіппін

Прапор Філіппін – один з офіційних символів Філіппін. Затверджений 12 червня 1898 року.

Золоте сонце на прапорі символізує свободу та 8 провінцій, які першими піднялись на боротьбу з Іспанією. Зірки символізують три групи островів, які входять у Філіппіни: Лусон, Вісайські острови, Мінданао, що становлять Філіппінський архіпелаг. Білий трикутник – символ миру та чистоти. Синій та червоний кольори символізують патріотизм та мужність.

Цей прапор єдиний у світі кольори на якому міняються місцями: у воєнний час верхня стрічка – червона, нижня – синя.

У верхній частині лівого сегменту розміщено напис у два рядки «REPUBLIKA NG PILIPINAS» (РЕСПУБЛІКА ФІЛІППІНИ) (рис. 3).

У правому сегменті посередині вказано номінал у два рядки – «5 SENTIMO» (5 СЕНТИМО) (рис. 4). Над номіналом вертикально – рік карбування: «2018» (рис. 5). У нижній частині – знак компанії «BSP Security Plant Complex» (рис. 6) – .

BSP Security Plant Complex

Комплекс Security Plant Complex (SPC) – підприємство з виробництва валюти Центрального банку Філіппін (BSP). SPC виробляє банкноти та монети, очищає золото, друкує цінні папери, виготовляє президентські медалі та пам’ятні монети.

Розташований у самому серці Кесон-Сіті, приблизно за 9 кілометрів від столиці Маніли та найбільш густонаселеного міста країни, SPC був урочисто відкритий 8 серпня 1975 року, спочатку як друкарня, монетний двір і золотопереробний комплекс. Його створення є свідченням здатності країни виробляти власну валюту.

До цього Монетний двір Філіппінських островів, створений у 1918 році як бюро під керівництвом Департаменту фінансів, управляв повністю інтегрованим монетним двором. Завод, розташований у будівлі Intendencia в Інтрамуросі, виготовляв 80 000 монет щодня з 1920-х років до початку Другої світової війни. Із здобуттям незалежності в 1947-1977 роках монети та паперові гроші Філіппін виготовлялися на монетних дворах за кордоном, таких як Королівський монетний двір у Лондоні, Монетний двір Франкліна (США), Монетний двір США та Де Ла Руа в Англії.

РЕВЕРС

Зворотна сторона монети також ділиться на два сегменти. Ліворуч, на більшій площі, зображено квіти Hoya pubicalyx (рис. 7).

Hoya pubicalyx

Hoya pubicalyx – це вид квіткової рослини з роду Хойя, відноситься до сімейства Apocynaceae. Родом із Філіппін, має зелене листя з курно-рожевими зіркоподібними квітами.

Hoya pubicalyx виростає від 2,4 до 3 м, на рідних Філіппінах вона досягає 6 м у висоту. Листя довге, вузьке, блискуче. Чим більше сонячного світла потрапляє на рослину, тим більше рожевого кольору з’являється на листках.

Цвітіння складається з блідо-червоних суцвіть з рожевими центрами. Квіти з’являються з пізньої весни до пізнього літа і випускають свій аромат вечорами. Для дозрівання та цвітіння Hoya pubicalyx може знадобитися два роки.

Характеристика цього виду полягає в тому, що квіти покриті пухом (від цієї характеристики походить назва «лобкова пузата» = волохата чашечка).

Утримується як кімнатна рослина в помірному кліматі, в розплідниках можна зустріти ряболисті форми.

Під квіткою – пояснювальний напис у два рядки «KAPAL-KAPAL BAGING» (HOYA PUBICALYX) (рис. 8).

У правому сегменті посередині зображено логотип Центрального банку Філіппін зразка 2010-2022 років (рис. 9).

Логотип Центрального банку Філіппін (2010-2022)

Bangko Sentral ng Pilipinas – центральний банк Республіки Філіппіни. Його було засновано 3 липня 1993 року відповідно до положень Конституції Філіппін 1987 року та Закону про новий центральний банк 1993 року. BSP перейняв від Центрального банку Філіппін функції центрального грошово-кредитного органу країни. BSP користується фіскальною та адміністративною автономією від національного уряду при виконанні своїх повноважень.

Логотип Центрального банку Філіппін, представлений у 2010 році, використовується в монетах і банкнотах в обігу. Це коло синього фону із стилізованим відтворення орла з трьома зірками. По колу, окрім правої сторони, підкреслений напис «BANGKO SENTRAL NG PILIPINAS» (ЦЕНТРАЛЬНИЙ БАНК ФІЛІППІН).

Цей логотип використовувався в штаб-квартирі Центрального банку Філіппін з 2012 по 2022 рік.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *