100 вон 1994 Південна Корея KM# 35

Аверс 100 вон 1994 Південна Корея Реверс 100 вон 1994 Південна Корея
Країна: Південна Корея Матеріал: Мідно-нікелевий сплав
Краузе №: KM# 35 Маса: 5,42 г
Рік: 1994 Діаметр: 24 мм
Аверс/реверс: Монетне (180°) Товщина: 1,5 мм

Монета номіналом 100 вон 1994 року викарбувана «Корейською корпорацією з карбування, друку цінних паперів та експлуатації посвідчень особи» (KOMSCO) в місті Теджон (Південна Корея). Монета у формі кола. Виготовлена з мідно-нікелевого сплаву – Cu₇₅Ni₂₅.

Гурт монети – ребристий (рис. 1). По краю на аверсі і реверсі виступає буртик.

Текст на монеті корейською мовою (хангиль).

Дизайнери – Лі Є Су (Lee Ye-soo) і Чан Ву-сон (Jang Woo-seong). Зображення Лі Сунсіна було засноване на портреті адмірала, написаного в 1975 художником Чан Ву-соном (Jang Woo-seong).

Тираж – 401 000 000.

АВЕРС

На лицевій стороні монети, більшість її частини займає зображення Лі Сунсіна (рис. 2).

Лі Сунсін

Лі Сунсін (1545-1598) – корейський державний і військовий діяч династії Чосон XVI століття, командувач корейським флотом у Імджинській війні 1592-1598 років, в ході якої успішно використовував броненосці «кораблі-черепахи». Національний герой Кореї.

У 1591 році призначений командувачем флоту лівої напівпровінції Чолладо. Передбачаючи війну, підготував флот, ввівши в стрій вдосконалені військові кораблі – «черепахи» («кобуксон»). У ході Імджинської війни Лі Сунсін був призначений командувачем корейським флотом, який в 1592 в битвах у Окпхо-Тхоньйон поблизу острова Коджедо, в Сачхонській бухті, в районі Пусана та Ангольпхо розгромив японський флот і зірвав план комбінованого наступу сухопутних та морських сил Японії.

Незабаром через придворні інтриги Лі Сунсін був відсторонений від командування флотом; відновлено на посаді під час нової навали (1597) японців на Корею. Корейський флот у вересні 1597 знову завдав сильної поразки японському флоту в протоки Менрян. А в жовтні 1598 року в морській битві у Норяджин (у бухті Норян) об’єднаний корейсько-китайський флот під командуванням Лі Сунсін потопив і пошкодив приблизно 200 японських кораблів. У цій битві загинув Лі Сунсін.

У своїх діях Лі Сунсін вміло використовував припливно-відливні течії та тумани, створював мережу майстерних підводних пасток та загороджень, постійно вдосконалював металеве покриття верхньої палуби та всієї надводної частини корабля «кобуксон».

Королівський двір Кореї гідно оцінив службу Лі Сунсіна, давши йому посмертне ім’я Чхунмугон (вірний воєначальник), а також записавши його в список Сонму Ільдин Консіньї (привілейована особа першого класу), присвоїв титули Токпун Пувонгун(Великий Принц Токпун),Юмьон сугун Тодок(адмірал флоту китайської Мін) і дав посмертне звання Йонгийджон (прем’єр-міністр).

У сучасній Кореї шанується як «священний герой» та «герой порятунку вітчизни». Йому поставлено багато пам’ятників, у тому числі пам’ятник на площі Кванхвамун у Сеулі.

Ліворуч (рис. 3) і праворуч (рис. 4) портрета Лі Сунсіна вказано номінал написом «백 원» (СТО ВОН).

РЕВЕРС

На зворотній стороні монети по периметру біля буртика щільно розміщені крапки – перли (рис. 5). У центрі вказано номінал числом «100» (рис. 6). Під числом – напис «한국은행» (БАНК КОРЕЇ) (рис. 7). У верхній частині, над числом номіналу вказано рік карбування монети – «1994» (рис. 8).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *